Στοιχημα live και διαθέσιμες επιλογές πονταρισμάτων στις ζωντανές αγορές

Το live στοίχημα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύkino-laivτερες καινοτομίες στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών. Πρόκειται πραγματικά για μία μεγάλη καινοτομία που έκανε τον χορό του online στοιχήματος να εκτοξευτεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Η εφεύρεση και ανάπτυξη του διαδικτύου έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό το γεγονός. Κάτι το οποίο ήταν πραγματικά αδιανόητο μόλις πριν λίγες δεκαετίες, σήμερα θεωρείται πλέον δεδομένο και επεκτείνεται όλο και περισσότερο, με νέες δυνατότητες και χαρακτηριστικά, μέρα με την ημέρα.

1.

Προσφορά στοιχήματος χωρίς κατάθεση*

ΕπίσκεψηΕπίσκεψη
ΕΕΕΠ | 21+ | Παίξε Υπεύθυνα
2.
betsson καζίνο

Προσφορά καλωσορίσματος*

ΕπίσκεψηΕπίσκεψη
ΕΕΕΠ | 21+ | Παίξε Υπεύθυνα

Η ιδέα για το ζωντανό στοίχημα

Παρότι πρόκειται για μία καινοτόμο ιδέα που όπως είπαμε την είδαμε πριν από λίγα χρόνια μόλις να εφαρμόζεται, οι οραματιστές της ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή τους. Κάποιες προσπάθειες να πραγματοποιηθεί ζωντανό στοίχημα, εκτός δικτύου υπολογιστών βέβαια, είχαν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 20ου αιώνα ήδη, όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό. Μιλάμε για ένα πιο οργανωμένο σύστημα στοιχήματος, με δελτία αγώνων και προεπιλεγμένα γεγονότα και στοιχηματικές αγορές, γιατί άλλωστε, ήδη από τα αρχαία χρόνια μπορεί να πει κανείς ότι υπήρχε η ιδέα για το ζωντανό στοίχημα και η πρακτική εφαρμογή του σε όλους τους αγώνες κάθε είδους.

Η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια πιο οργανωμένοι live στοιχήματος πραγματοποιήθηκε συγκεκριμένα στη Βοστώνη στις αρχές του 1900. Tο πρώτο άθλημα που χρησιμοποιήθηκε για τον λόγο αυτόν, ήταν το μπέιζμπολ. Εμπνευστής ήταν ένας ιδιαίτερα γνωστός bookmaker της εποχής, ο Sonny Reizner, ο οποίος σκέφτηκε πως θα ήταν σίγουρα πιο συναρπαστικό και παράλληλα πιο κερδοφόρο να μπορεί να δέχεται στοιχήματα ζωντανά, κατά την εξέλιξη ενός αθλητικού αγώνα. Έτσι, λοιπόν, δημιούργησε ένα στοίχημα όπου συνεργάτες του γυρνούσαν όλο το γήπεδο για να βρουν άτομα που ενδιαφέρονταν να παίξουν εκείνη τη στιγμή αγορές, οι οποίες αφορούσαν τον συγκεκριμένο αγώνα.

Υπήρχαν επιλογές ακόμα και για την επόμενη φάση του αγώνα, απλά η διευθέτηση γινόταν από τον άνθρωπο του Sonny εκείνη τη στιγμή με τον ενδιαφερόμενο παίκτη που έπαιζε κάποιο στοίχημα. Κάποια άλλα πονταρίσματα μπορούσαν να εξαργυρωθούν από τους νικητές αργότερα ή ακόμα και μετά το τέλος του αγώνα.

Η σύγχρονη μορφή του ζωντανού στοιχήματος

Όταν σήμερα μιλάμε για live στοίχημα, εννοούμε στην ουσία τη χρήση μιας εξειδικευμένης πλατφόρμας όπου παίκτης μπορεί να κάνει τις επιλογές του μέσω διαδικτύου σε γεγονότα που αφορούν άμεσα την εξέλιξη ενός αγώνα. Οι στοιχηματικές αγορές και οι αποδόσεις των συμβάντων αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή και από δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο. Σε αυτό το σημείο ακριβώς έχει σημασία το τι ακριβώς συμβαίνει στον αγώνα εκείνη τη στιγμή, αλλά και ο χρόνος που απομένει ως τη λήξη της αναμέτρηση στην οποία παίζει κάνεις ζωντανά.

Παρότι μπορούσε κανείς να στοιχηματίσει σε κάποια στοιχηματική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, το ζωντανό στοίχημα άργησε να γίνει διαθέσιμο. Στην αρχή υπήρχαν βέβαια πολλοί περιορισμοί όσον αφορά τα μέσα που χρησιμοποιούνταν και αυτό ακριβώς είχε στην πράξη ως αποτέλεσμα να μπορεί να στοιχηματίσει κάνεις μόνο γεγονότα πριν την έναρξη των αγώνων. Στη συνέχεια, μετά δηλαδή την ολοκλήρωση των αγώνων, γινόταν η διαλογή των δελτίων και η πληρωμή των κερδών στους τυχερούς παίκτες.

Όταν ένας παίκτης του στοιχήματος έκανε την επιλογή του, τότε ουσιαστικά αυτή ήταν «κλειδωμένη» και θα έπρεπε να περιμένει ως το τέλος για να διαπιστώσει εάν τελικά κερδίζει ή εάν χάνει. Λειτουργίες, όπως είναι για παράδειγμα το Cash Out, που σήμερα χρησιμοποιεί ο περισσότερος κόσμος κατά κόρον, δεν υπήρχαν τότε ούτε σαν ιδέα ενδεχομένως στους περισσότερους. Με άλλα λόγια, δεν μπορούσε κανείς παίκτης του στοιχήματος να διευθετήσει κάποιο στοίχημα πριν το τέλος του αγώνα.

Από τη στιγμή που η τεχνολογία εξελίχθηκε αρκετά με την πάροδο των ετών, κάποια στιγμή έγινε εφικτό το live στοίχημα, το οποίο μπορούμε να πούμε πως υπήρξε μία επανάσταση στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών. Δεν είναι υπερβολή να το υποστηρίξει αυτό κάνεις. Τα πράγματα άλλαξαν με τον τρόπο αυτόν άρδην και νέες δυνατότητες προστέθηκαν πλέον, οι οποίες και έκαναν το αθλητικό στοίχημα πολύ πιο δημοφιλές και συναρπαστικό. Ο παίκτης μπορούσε να στοιχηματίσει από εκείνη τη στιγμή σε πραγματικό χρόνο και σε γεγονότα που αφορούσαν τα εθνικά πρωταθλήματα, το Τσάμπιονς Λιγκ και οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση του ποδόσφαιρο αρχικά και σταδιακά και σε άλλα αθλήματα. Η εμπειρία που αποκόμισε ως παίκτης ήταν δραματικά καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν και το απλό πχ. Πάμε Στοιχημα σε ένα πρακτορείο του ΟΠΑΠ.

Η έλευση του live streaming σε Τσάμπιονς Λιγκ και πρωταθλήματα

Η εξέλιξη του live στοιχήματος στο Πάμε Στοίχημα ήταν κάπως αναμενόμενη, αλλά συνάμα και εντυπωσιακή. Τα πρώτα χρόνια οι παίκτες απλά στοιχημάτιζαν σε έναν αγώνα live στοιχήματος και σε περιορισμένο αριθμό στοιχηματικών αγορών, χωρίς να έχουν άλλα στοιχεία και πληροφορίες στη διάθεσή τους. Σταδιακά, αυξήθηκαν τόσο η προσφερόμενοι αγώνες στο καθημερινό κουπόνι του live στοιχήματος, όσο αντίστοιχα και τα στατιστικά που είχαν και οι πληροφορίες στη διάθεσή τους οι παίκτες. Έτσι μπορούσαν να δουν για παράδειγμα ποιος έχει πάρει κίτρινη η κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο, πόσα σουτ έχουν γίνει κλπ. Αυτά τα στατιστικά άρχισαν να δίνουν μία νέα, πιο ενδιαφέρουσα διάσταση στο live στοίχημα.

Μετά την προσθήκη των στατιστικών στοιχείων ακολούθησε η προσθήκη κάποιων συστημάτων γραφικής απεικόνισης των αγώνων. Οι παίκτες του στοιχήματος άρχισαν να λαμβάνουν στην οθόνη τους πληροφορίες για το ποια ομάδα έχει ανά πάσα στιγμή την μπάλα και τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει. Πληροφορίες για το αν έγινε κάποιο φάουλ ή εάν η μπάλα βγήκε άουτ, υπάρχουν διαθέσιμες πλέον σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη του κάθε παίκτη. Η συγκεκριμένη εξέλιξη πήγαινε την εμπειρία στο live στοίχημα ένα βήμα ακόμα παραπέρα.

Το «κερασάκι» στην τούρτα ήρθε με τις μεταδόσεις live streaming των αγώνων. Συγκεκριμένα, κάποια στιγμή δόθηκε η δυνατότητα προκειμένου να βλέπει κάνεις μία γραφική απεικόνιση και κείμενο σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη του αγώνα και να μπορεί να την παρακολουθεί παράλληλα και με ζωντανή εικόνα βίντεο και ήχου. σαν να βλέπει δηλαδή παράλληλα τον αγώνα στην τηλεόρασή του. Στην αρχή, μπορούμε να πούμε πως η συγκεκριμένη δυνατότητα ήταν σε πολύ περιορισμένο δείγμα αγώνων και με χαμηλές ανάλυσης και τεχνικά προβλήματα.

Η εξέλιξη, όμως, του διαδικτύου και η αύξηση της ευρυζωνικότητας προσέφερε όλο και καλύτερα αποτελέσματα στην οθόνη του παίκτη. Αυτό ήταν το λεγόμενο live streaming, δηλαδή ζωντανή μετάδοση εικόνας και ήχου μέσα από μία ροή δεδομένων από έναν διακομιστή προς τους υπολογιστές των παικτών της στοιχηματικής ιστοσελίδας.

Με τα χρόνια, το live streaming εξελίχθηκε και αυτό και επεκτάθηκε σε αθλήματα ακόμα και άγνωστα στους περισσότερους από εμάς. Σήμερα, μπορεί κανείς να βρει εκατοντάδες μεταδόσεις αγώνων στις στοιχηματικές ιστοσελίδες. Μάλιστα, το live streaming τις περισσότερες φορές είναι εντελώς δωρεάν και δεν χρειάζεται καν ο παίκτης να στοιχηματίσει στον αγώνα τον οποίο παρακολουθεί. Κάποιες φορές δεν χρειάζεται καν ο παίκτης να έχει χρήματα στον στοιχηματικό του λογαριασμό, απλά ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα λογαριασμό χρήστη δίνοντας τα στοιχεία του.

Τα είδη του live στοιχήματος στο Πάμε Στοίχημα

Στις μέρες μας υπάρχει μεγάλη ποικιλία όσον αφορά τα είδη στοιχήματος και τις στοιχηματικές επιλογές που έχει κανείς στο live στοίχημα. Οι επιλογές σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από το άθλημα που επιλέγει κάνεις και από την ίδια την διοργάνωση. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πως χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, πολλοί άνθρωποι και πολλές εργατοώρες προκειμένου να λειτουργήσει άψογα μία πλατφόρμα live στοιχήματος. Αυτό ίσως να μην το αντιλαμβάνεται ο τελικός χρήστης. Από τεχνικής άποψης, δεν υπάρχει, ωστόσο, χρόνος καθυστερήσεων και υπομονή, τα πάντα πρέπει να γίνουν άμεσα σε πραγματικό χρόνο.

Τα παραδοσιακά ποντάρισμα στο live στοίχημα

Μία κατηγορία στοιχημάτων στο Πάμε Στοίχημα θα χαρακτηρίζαμε τα πιο παραδοσιακά πονταρίσματα. Ο παίκτης επιλέγει κάτι πριν την έναρξη του αγώνα, ακόμα και μετά την εξέλιξη αυτής, γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι οι αποδόσεις πρόκειται να αλλάξουν στην πορεία. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι κάποιος στοιχηματίζει στο live στοίχημα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Στην αρχή πχ. της αναμέτρησης ΠΑΟΚ – Ατρομήτου, η γηπεδούχος ομάδα είναι το φαβορί με απόδοση επικράτηση ΠΑΟΚ 1,45. Φανταστείτε στη συνέχεια πως ο Ατρόμητος καταφέρει να σκοράρει και στο ημίχρονο το σκορ είναι 0-1.

Αυτό που θα συμβεί με τις ζωντανές αποδόσεις είναι η απόδοση του άσου να ανέβει σημαντικά και να φτάσει π.χ. στα επίπεδα του 2,80 στα μισά του αγώνα. Ο Ολυμπιακός μπορεί τελικά να νικήσει, αλλά στις δύο περιπτώσεις, όμως, το κέρδος του παίκτη θα είναι διαφορετικό. Εάν αυτός είχε στοιχηματίσει στην αρχή του αγώνα 10 ευρώ, θα πάρει πίσω 14,5 ευρώ, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή του live, θα πάρει 28 ευρώ με το ίδιο ποντάρισμα, σχεδόν τα διπλάσια για το ίδιο ακριβώς ποντάρισμα, σε διαφορετικό όμως χρονικό σημείο.

Επιλογές στοιχημάτων σε πραγματικό χρόνο

Σε αυτή την περίπτωση τα πονταρίσματα ξεκινούν και ολοκληρώνονται κατά τη διάρκεια του αγώνα. Για παράδειγμα, σε έναν αγώνα τένις ο παίκτης του στοιχήματος επιλέγει ποιος τενίστας θα κατακτήσει το επόμενο σετ ή πχ. στην περίπτωση του ποδοσφαίρου ποια ομάδα θα κερδίσει το επόμενο κόρνερ ή θα πάρει το επόμενο φάουλ κλπ. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι συγκεκριμένες αγορές είναι πολύ δυναμικές και ενδεχομένως να ολοκληρώνονται πολύ γρήγορα, ακόμα και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Βέβαια, στις περιπτώσεις αυτές, πάντα σχεδόν ξεκινά ένα νέο, αντίστοιχο ποντάρισμα στον επόμενο πόντο, κόρνερ, γκολ, κλπ. Εξίσου δυναμικές είναι αντίστοιχα και οι αποδόσεις των προσφερόμενων σημείων, τα οποία προσφέρονται από την κάθε στοιχηματική εταιρεία στους παίκτες μέσω του live στοιχήματος.

Δελτία παρολί

Τα δελτία παρολί χρησιμοποιούνται συνήθως στις pre-game επιλογές, πριν δηλαδή την έναρξη των αγώνων που μας ενδιαφέρουν. Μπορούν, ωστόσο, να χρησιμοποιηθούν και με επιλογές από το live στοίχημα, ζωντανά. Αντίστοιχα μπορούν να υπάρξουν και μεικτές επιλογές ανάμεσα σε γεγονότα που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε πάλι όχι.

* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Άνω των 21 ετών αρμόδιο ρυθμιστής ΕΕΕΠ

Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας από τη συχνή συμμετοχή – ΚΕΘΕΑ 1114

Δημοσιεύτηκε την ημερομηνία 07-10-2021 από Κωνσταντίνος Παγωμενάκης

Σχετικά με τον συγγραφέα

Κωνσταντίνος Παγωμενάκης

Απόφοιτος της Σχολής Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακό στην πολιτική επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες. Διαθέτω περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρία στον χώρο του αθλητικού στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο και μεγάλη γνώση του τομέα αξιολόγησης ιστότοπων καζίνο και αθλητικού στοιχήματος στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Η τεχνολογία με συναρπάζει γι' αυτό και την ακολουθώ σε κάθε της βήμα στο διαδίκτυο!

Εμφάνιση περισσότεων δημοσιεύσεων από Κωνσταντίνος Παγωμενάκης
×
P