Virtual sports και αθλητικό στοίχημα

Τα virtual sports ή αλλιώς εικονικά αθλήματα αν προτιμάτε στα ελληνικά, αποτελούν μία σύγχρονη τάση στο αθλητικό στοίχημα με μεγάλη δυναμική. Αποτελούν πραγματικά μία νέα προσθήκη στην γκάμα των διαθέσιμων στοιχηματικών προϊόντων στο διαδίκτυο, αλλά και σε φυσικά καταστήματα, πχ. στον ΟΠΑΠ και στο Παμε Στοιχημα. Αρκετός κόσμος μπορεί να μην γνωρίσει καν τι ακριβώς είναι τα virtual sports.

1.

Προσφορά στοιχήματος χωρίς κατάθεση*

ΕπίσκεψηΕπίσκεψη
ΕΕΕΠ | 21+ | Παίξε Υπεύθυνα

Με απλά και σύντομα λόγια μπορούμε να πούμε πως τα virtual sports είναι μια κατηγορία με  ηλεκτρονικά παιχνίδια που έχουν τη βάση τους σε πραγματικά αθλήματα. Τα παιχνίδια με εικονικά χρήματα δεν επαναλαμβάνονται ποτέ και προβάλλονται στις οθόνες κάποιας τηλεόρασης υπολογιστή μέσω video streaming, όπως ακριβώς οι μεταδόσεις των πραγματικών αγώνων. Τα αποτελέσματα στα παιχνίδια προκύπτουν από γεννήτριες τυχαίων αριθμών RNG σε λογισμικό (Random Number Generator).

Τα βασικά χαρακτηριστικά στα εικονικά αθλήματα

Προκειμένου οι δημιουργοί των virtual sports να κάνουν τα παιχνίδια τους πιο ρεαλιστικά, έχουν φροντίσει να συμπεριλάβουν σε αυτά πολλά στοιχεία που συνηθίζουν να εμφανίζονται στους πραγματικούς αγωνιστικούς χώρους και στις πραγματικές αθλητικές μεταδόσεις αγώνων. Για παράδειγμα, θα βρείτε σε virtual sports στο στοίχημα περιγραφή των αγώνων, ήχους, επιφωνήματα και συνθήματα από οπαδούς στις εξέδρες και διαφορετική εμφάνιση, ακόμα και συμπεριφορά στους παίκτες που παίζουν στο παιχνίδι.

Μπορεί κανείς πραγματικά να πει πως υπάρχει πολύ μικρή διαφορά ανάμεσα σε ένα live αγώνα και σε έναν αγώνα virtual sports. Ενδεχομένως ακόμα και αγαπημένες ομάδες υπάρχουν διαθέσιμες σε virtual sports, εφόσον έχουν δώσει με άδεια το δικαίωμα χρήσης του ονόματος, των συμβόλων και των παικτών, κάνοντας στην όλη εμπειρία ακόμα πιο ρεαλιστική στην περίπτωση αυτή, πέρα από τα αποτελέσματα.

Οι κανόνες σε στοίχημα και virtual sports

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα virtual sports δημιουργήθηκαν με σκοπό το στοίχημα. Δεδομένου πώς τα παιχνίδια βασίζεται αποκλειστικά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, θα πρέπει να ακολουθούν κάποιους κανόνες. Αυτό είχε επίδραση στον τύπο των στοιχημάτων που μπορεί να πραγματοποιήσει κάνεις και παρότι αρκετά πονταρίσματα μοιάζουν με αυτά του κλασικού στοιχήματος σε σπορ, υπάρχουν και αρκετές διαφορές. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να ποντάρετε σε virtual sports στον πρώτο σκόρερ ενός γκολ εάν δεν υπάρχουν πραγματικοί παίκτες.

Πέρα από κάτι τέτοιες περιπτώσεις όμως, υπάρχουν αντίστοιχα και έξτρα επιλογές. Επιπλέον, όσο εξελίσσονται με τον χρόνο τα virtual sports, ήταν αναμενόμενο να αυξηθούν σταδιακά και οι διαθέσιμες αγορές για τους παίκτες του στοιχήματος. Σκεφτείτε πώς η τεχνολογία βελτιώνεται συνεχώς, καθημερινά μάλιστα. Υπάρχει στον συγκεκριμένο τομέα τεράστια δυνατότητα ανάπτυξης. Θυμηθείτε, όμως, πως η ουσία των πραγμάτων εδώ δεν είναι τα γραφικά και τα χαρακτηριστικά, αλλά οι διαθέσιμες στοιχηματικές αγορές και το γεγονός πως τα αποτελέσματα στους αγώνες των virtual games προκύπτουν από μία γεννήτρια τυχαίων αριθμών.

Παράγοντες που δεν έχουν καμία επίδραση στο παιχνίδι των virtual sports

Συγκρίνοντας για παράδειγμα έναν πραγματικό αγώνα ποδοσφαίρου με έναν αγώνα ποδοσφαίρου virtual Sports, μπορούμε να δούμε και κάποιες άλλες διάφορες. Σημειώστε πως κάποιες φορές οι διαφορές αυτές έχουν επίδραση στον πραγματικό στοίχημα, άλλα αντίστοιχα μπορεί να μην έχουν επίδραση στο virtual sports. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο καιρός. Ένας άλλος παράγοντας είναι οι απουσίες παικτών λόγω καρτών ή οι τραυματισμοί σημαντικών παικτών. Φυσικά όλα αυτά δεν έχουν κάποια υπόσταση θα virtual sports, παρότι στην πραγματική ζωή και στους παραδοσιακούς αθλητικούς αγώνες έχουν πραγματικά τεράστια σημασία για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Αυτό σημαίνει πως στην ουσία τα εικονικά σπορ μοιάζουν πάρα πολύ με κάποια πιο τυχερά παιχνίδια, όπως είναι για παράδειγμα τα φρουτάκια.

Στην περίπτωση αυτών των παιχνιδιών στα virtual games δεν απαιτείται κάποια έρευνα από τον παίκτη, η στενή παρακολούθηση της επικαιρότητας ή έστω κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα από την πλευρά του παίκτη για να έχει καλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Εδώ ακριβώς οι απόψεις του κόσμου διίστανται. Αυτό είναι για κάποιους θετικό και για κάποιους άλλους αρνητικό. Δείτε εσάς πώς σας επηρεάζει και αν τελικά σας προκαλούν ενδιαφέρον τα εικονικά σπορ ή όχι για τον λόγο ακριβώς αυτόν.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως δεν είναι όλες οι ομάδες ίδιες στα virtual sports. Υπάρχουν σύλλογοι σε virtual sports που έχουν κάποια ισχυρά σημεία και κάποιες άλλες αντίστοιχα που είναι αδυναμίες. Η δυσκολία είναι πως οι δημιουργοί των virtual sports δεν μπορούν φυσικά να παράξουν πιστά τη συμπεριφορά των παικτών και την αγωνιστική φόρμα των ομάδων, τουλάχιστον όχι ακόμη. Ίσως αυτό να συμβεί πολύ καλύτερα στο προσεχές μέλλον. Ίσως στην περίπτωση αυτή να δούμε περισσότερα πράγματα στον τομέα αρκετά σύντομα. Πιο σύντομα απ’ ότι ίσως περιμένουν και φαντάζονται αυτή τη στιγμή μερικοί.

Ο ρεαλισμός των virtual sports και οι περιοριστικοί παράγοντες στο στοίχημα

Από την πρώτη στιγμή που θα ασχοληθείτε με το virtual sports, θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν αρκετοί περιοριστικοί παράγοντες. Συγκεκριμένα, οι περιοριστικοί αυτοί παράγοντες έχουν αρνητική επίδραση φυσικά στο ρεαλισμό που προσφέρει το παιχνίδι. Οι αρχάριοι παίκτες του στοιχήματος φαίνεται να προτιμούν την κατάσταση αυτή. Η μεγαλύτερη τους ανησυχία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι στοιχηματικές αποδόσεις και όχι χιλιάδες άλλοι παράγοντες που μπορεί για κάποιους να φαίνονται «βουνό».

Τα virtual sports αφαιρούν τον παράγοντα της ικανότητας και τις γνώσεις του παίκτη που χρειάζεται πολύ χρόνο και πολύ μεγάλη εμπειρία. Ωστόσο, ορισμένοι πιο έμπειροι παίκτες βλέπουν αντίθετα πολύ περιοριστικούς όρους αυτούς τους παράγοντες και αισθάνονται συχνά πώς το παιχνίδι είναι πολύ απλό και μη ρεαλιστικό. Συνεπώς, δεν φαίνεται να το προτιμούν ιδιαίτερα. Όλα αυτά αποτελούν πραγματικά προσωπικές προτιμήσεις. Εάν ο παράγοντας της ατομικής ικανότητας έχει ενδιαφέρον σε εσάς, ίσως τότε τα στοιχήματα στα virtual Sports να μην είναι κατάλληλα στην περίπτωσή σας.

Τα είδη των virtual sport στο στοίχημα

Αυτή τη στιγμή τα virtual sports υπάρχουν διαθέσιμα σε πολλά και διαφορετικά σπορ. Προσπαθούν να προσομοιώσουν όσο γίνεται περισσότερο τους αγώνες και την ατμόσφαιρα των παιχνιδιών αυτών. Υπάρχουν συνήθως κάποια συγκεκριμένα δημοφιλή σπορ που μπορεί κανείς να βρεις τις περισσότερες στοιχηματικές ιστοσελίδες. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να ανακαλύψει και κάποια πιο εξειδικευμένα σπορ, όπως είναι για παράδειγμα οι κούρσες με καμήλες, που σίγουρα δεν είναι ότι πιο συνηθισμένο στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα θα λέγαμε στην Ευρώπη.

Εάν σκοπεύετε να αρχίσετε να στοιχηματίζετε σε virtual sports, τότε καλό είναι να έχετε πάντα κατά νου ότι ακριβώς συμβαίνει και με το στοίχημα σε παραδοσιακά αθλήματα. Να κάνετε καλές εκτιμήσεις όσον αφορά τις στοιχηματικές αποδόσεις και να μπορείτε να διαχειριστείτε σωστά τα διαθέσιμα χρήματα του κεφαλαίου σας. Οι αποδόσεις αποτελούν σίγουρα τον πιο σημαντικό παράγοντα μετά τα αποτελέσματα. Επηρεάζουν την τυχαία παραγωγή αριθμών που οδηγεί τελικά στην έκβαση του αποτελέσματος του κάθε αγώνα. Τώρα όσον αφορά την ποικιλία των διαθέσιμων virtual sports, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε στις online στοιχηματικές ιστοσελίδες τις ακόλουθες επιλογές:

Virtual sports ποδόσφαιρο

Το virtual ποδόσφαιρο διαθέτει διάφορους τύπους στοιχηματικών αγορών που είναι διαθέσιμοι στους παίκτες. Έχετε τη δυνατότητα να στοιχηματίσετε από το νικητή του αγώνα μέχρι αγώνες χάντικαπ και πιο πολύπλοκες επιλογές. Λειτουργικά το παιχνίδι διαθέτει πολλά οπτικά εφέ, ακόμα και σχολιασμό των φάσεων του αγώνα virtual sports ποδόσφαιρο στον οποίο  παίζετε. Υπάρχουν, επίσης,  ριπλέι και άλλα χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα του αγώνα εξαρτάται από έναν αλγόριθμο που βασίζεται στην γεννήτρια τυχαίων αριθμών RNG του παιχνιδιού. Το γεγονός πως το ποδόσφαιρο είναι μακράν το πιο δημοφιλές άθλημα, κάνει και το virtual ποδόσφαιρο την κορυφαία επιλογή και σε αυτή την κατηγορία αγώνων.

Σε κάποιο live καζίνο ή στο Παμε Στοιχημα θα βρείτε ομάδες γνωστές στα virtual sports ποδόσφαιρο, είτε μιλάμε για συλλόγους είτε για εθνικές ομάδες. Στην περίπτωση αυτή ο δημιουργός του παιχνιδιού έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα χρήσης των ονομάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, θα δείτε ονόματα και εμφανίσεις ομάδων που παραπέμπουν στις γνωστές, αλλά με κάποιες άλλες ίσως, παραπλήσιες ονομασίες.

Virtual τένις

Kαι στην περίπτωση του εικονικού τένις, τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πολύ καλά και ρεαλιστικά. Tο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι φυσικά για τους λάτρεις του τένις, που σίγουρα θα το απολαύσουν. Λειτουργικά, ωστόσο, εδώ υπάρχουν αρκετά προβληματάκια καθώς ο χρόνος πραγματοποίησης του κάθε αγώνα είναι περιορισμένος, κάτι το οποίο ταιριάζει πολύ στη φύση του τένις. Έτσι, λοιπόν, κάποιες φορές τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά, ίσως περισσότερο από ότι θα έπρεπε και θα επιθυμούσαν και οι παίκτες του στοιχήματος.

Virtual μπάσκετ

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και το μπάσκετ από τη λίστα των διαθέσιμων αθλημάτων στα εικονικά σπορ. Το virtual μπάσκετ έχει πάρα πολλές ομοιότητες με το ποντάρισμα στο πραγματικό άθλημα. Οι περισσότερες στοιχηματικές αγορές που είναι διαθέσιμες είναι μάλιστα οι ίδιες. Επειδή λείπει η ατομική διάσταση του παιχνιδιού, δεν μπορεί να στοιχηματίσει κανείς σε συγκεκριμένους παίκτες και επιτεύγματα, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στο πραγματικό μπάσκετ. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες αγορές, όπως η επιλογή του νικητή του αγώνα, διάφορες αγορές χάντικαπ, κι άλλα γνωστά και ενδιαφέροντα στοιχήματα. Δεν θα μπορέσετε να στοιχηματίσετε, όμως, στον πρώτο σκόρερ του αγώνα και σε αντίστοιχες ατομικές επιλογές στοιχημάτων.

Virtual ιπποδρομίες

Πιθανότατα, oi εικονικές ιπποδρομίες πρέπει να ήταν αυτές που έκαναν τα πρώτα βήματα στα εικονικά σπορ. Yπάρχουν αυτοματοποιημένες εκδόσεις προσομοιώσεις εδώ και αρκετά χρόνια στην παγκόσμια αγορά, περισσότερο από ότι όλα τα υπόλοιπα σπορ στα virtual sports. Πρόκειται ουσιαστικά για προσομοιώσεις ιπποδρομιών, που επιτρέπουν στους παίκτες του στοιχήματος να προβλέψουν την έκβαση του αγώνα, πριν την εκκίνηση της ιπποδρομίας. Τα γραφικά του υπολογιστή στη συνέχεια εμπλουτίζουν τον αγώνα στην οθόνη του παίκτη. Το αποτέλεσμα προκύπτει από κάποιον αλγόριθμο ηλεκτρονικού υπολογιστή και φυσικά το πόσο καλό και σε τι κατάσταση είναι το άλογο και ο αναβάτης, δεν αποτελούν ρεαλιστικό παράγοντα για την τελική έκβαση του αγώνα.

Virtual κυνοδρομίες

Κάπως ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι εικονικές ιπποδρομίες, λειτουργούν και οι εικονικές κυνοδρομίες. Αυτή τη φορά η ουσιαστική διαφορά είναι πως αντί για άλογα έχουμε σκύλους να τρέχουν στους αγώνες. Και πάλι, έχουμε μία προσομοίωση αγώνων με ζώα, στην οποία ο παίκτης επιλέγει εκ των προτέρων ποιος σκύλος θα τερματίσει στην πρώτη θέση ή γενικότερα σε συνδυασμούς για την τελική κατάταξη των εικονικών σκύλων στις κούρσες.

Virtual μηχανοκίνητοι αγώνες και ποδηλασία

Πέρα από αγώνες με ζώα, έχουμε στα virtual sports και virtual μηχανοκίνητους αγώνες ή αγώνες ποδηλασίας. Σε κάθε περίπτωση έχουμε κάποιον οδηγό ή κάποιον αναβάτη που τρέχει σε μία κούρσα, σε κάποια ανοιχτή πίστα ή έξω στο δρόμο. Οι αγώνες ποδηλάτου συνήθως πραγματοποιούνται μέσω προσομοίωση σε κάποια πίστα κλειστή. μερικές φορές υπάρχουν γνωστοί αθλητές, αλλά τις περισσότερες περιπτώσεις σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε εντελώς τυχαίους και άγνωστους εικονικούς αθλητές, στους οποίους καλείστε και να ποντάρετε εάν επιθυμείτε.

Πλήθος επιλογών στο στοίχημα σε virtual αγώνες

Ανάλογα με το άθλημα που θα επιλέξετε στα virtual sports σε κάποιο καζίνο στην Ελλάδα, υπάρχουν αντίστοιχα και λιγότερες ή περισσότερες δυνατότητες στο στοίχημα. Έχετε φυσικά υπόψη σας πως σε κάποια αθλήματα, όπως είναι για παράδειγμα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με άλλα αθλήματα, όπως είναι για παράδειγμα οι virtual κυνοδρομίες, η virtual ποδηλασία. Όλα τα αποτελέσματα πάντως προκύπτουν σε κάθε αγώνα από μια γεννήτρια τυχαίων αριθμών RNG.

Για παράδειγμα, στην ορεινή ποδηλασία, πιθανότατα απλά θα επιλέγετε τον νικητή του αγώνα άντε και κανένα over under, ενώ στο virtual ποδόσφαιρο για αγορές που υπάρχουν θυμίζουν πάρα πολύ τις αγορές ενός πραγματικού αγώνα ποδοσφαίρου. Υπάρχουν για παράδειγμα αγορές γκολ/γκολ, διπλής ευκαιρίας, ακριβούς σκορ, κόρνερ, over under, καρτών, χάντικαπ, κλπ. Είναι επίσης πιο πιθανό να βρείτε ελληνική περιγραφή σε τέτοιου είδους αθλήματα, όπως είναι πχ το ποδόσφαιρο. Αυτό βέβαια εξαρτάται πάντα από τη στοιχηματική ιστοσελίδα που επιλέγετε. Στις περισσότερες, ωστόσο, υπάρχει και ελληνική περιγραφή στα αθλήματα, όπως είναι το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο μεταξύ άλλων.

Δημοσιεύτηκε την ημερομηνία 10-12-2021 από Κωνσταντίνος Παγωμενάκης

Σχετικά με τον συγγραφέα

Κωνσταντίνος Παγωμενάκης

Απόφοιτος της Σχολής Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακό στην πολιτική επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες. Διαθέτω περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρία στον χώρο του αθλητικού στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο και μεγάλη γνώση του τομέα αξιολόγησης ιστότοπων καζίνο και αθλητικού στοιχήματος στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Η τεχνολογία με συναρπάζει γι' αυτό και την ακολουθώ σε κάθε της βήμα στο διαδίκτυο!

Εμφάνιση περισσότεων δημοσιεύσεων από Κωνσταντίνος Παγωμενάκης
×
P