Η ιστορία του αθλητικού στοιχήματος στην Ελλάδα

Το αθλητικό στοίχημα έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από πάρα πολλά χρόνια και πιο συγκεκριμένα την 1η Μαρτίου 1959. Ο ΟΠΑΠ ήταν φυσικά αυτός που ασχολήθηκε για πρώτη φορά και έφερε στην χώρα το αθλητικό στοίχημα, όχι με τη μορφή που έχει το κουπόνι του Πάμε Στοίχημα που έχουμε σήμερα, αλλά με τη μορφή που είχε το κουπόνι ΠΡΟΠΟ. Μιλάμε για τον πρόγονο του «Παμε Στοίχημα» στα προγνωστικά των αθλημάρτων.

1.

Προσφορά στοιχήματος χωρίς κατάθεση*

ΕπίσκεψηΕπίσκεψη
ΕΕΕΠ | 21+ | Παίξε Υπεύθυνα
2.
betsson καζίνο

Προσφορά καλωσορίσματος*

ΕπίσκεψηΕπίσκεψη
ΕΕΕΠ | 21+ | Παίξε Υπεύθυνα
3.
stoiximan

Προσφορά καλωσορίσματος*

ΕπίσκεψηΕπίσκεψη
ΕΕΕΠ | 21+ | Παίξε Υπεύθυνα
4.

Καθημερινές Προσφορές*

ΕπίσκεψηΕπίσκεψη
ΕΕΕΠ | 21+ | Παίξε Υπεύθυνα

Το ΠΡΟΠΟ που μετεξελίχθηκε στο Πάμε Στοίχημα

Ουσιαστικά πρόκειται για μία ιδέα της κυβέρνησης της εποχής που θέλησε ένα φέρει ένα τυχερό παιχνίδι με θέμα το ποδόσφαιρο στην χώρα και παράλληλα να δημιουργήσει μία νέα πηγή εσόδων για το ελληνικό δημόσιο. Το ΠΡΟΠΟ ήταν πολύ καινοτόμο για τα δεδομένα της εποχής και συγκεκριμένα ήταν η πρώτη φορά που μπορούσε κάποιος παίκτης να στοιχηματίσει σε αγώνες στο ποδόσφαιρο σε ένα κουπόνι με προγνωστικά. Μέχρι τότε μόνο κρατικά λαχεία ήταν διαθέσιμα ως τυχερά παιχνίδια. Μπορούμε να πούμε πως το ΠΡΟΠΟ στην ουσία αποτελεί μια πλήρη αντιγραφή που είχε του κουπόνι του ιταλικού Totocalcio, που είχε ξεκινήσει να προσφέρεται στους Ιταλούς αντίστοιχα από το 1946 ήδη.

Στην πρώτη του αυτή φάση το ΠΡΟΠΟ έδινε τη δυνατότητα στους παίκτες να προχωρήσουν στην πρόβλεψη αποτελεσμάτων από ματς ποδοσφαίρου την Ελλάδα, με κάποιους επιπλέον συμπληρωματικούς αγώνες από το ιταλικό πρωτάθλημα. Το παιχνίδι έγινε πολύ γρήγορα δημοφιλές και μάλιστα στο πρώτο δελτίο του ΠΡΟΠΟ υπήρχε και το κλασικό ντέρμπι των αιωνίων ανάμεσα σε Ολυμπιακό και σε Παναθηναϊκό. Μάλιστα την ίδια χρονιά είχε δημιουργηθεί και η Εθνική Κατηγορία στο πρωτάθλημα ποδόσφαιρο, που αποτέλεσε μεγάλη εξέλιξη για τα ποδοσφαιρικά δρώμενα στην χώρα μας. Το κουπόνι του ΠΡΟΠΟ έγινε ανάρπαστα δημοφιλές. Ενδεικτικό του πόσο καινοτόμα και δημοφιλής ήταν η έλευση του ΠΡΟΠΟ, αποτυπώνεται σε πλήθος από ελληνικές ταινίες της εποχής.

Τα πρώτα αποτελέσματα και οι πρώτοι τυχεροί

Στον πρώτο διαγωνισμό του ΠΡΟΠΟ συμπληρώθηκαν και κατατέθηκαν πάνω από 200.000 στήλες με προγνωστικά στοπ ποδόσφαιρο, ενώ αντίστοιχα οι εισπράξεις ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο δραχμές. Ο μεγάλος τυχερός ήταν με το κουπόνι του ένας δικηγόρος από την Αθήνα που κέρδισε το εκπληκτικό για την εποχή ποσό των 228.000 δραχμών, καθώς ήταν ο μόνος που προέβλεψε επιτυχώς και τα 12 σημεία των αγώνων του πρώτου αυτού δελτίου. Για τα επόμενα 31 χρόνια το κουπόνι του ΠΡΟΠΟ ήταν το μοναδικό διαθέσιμο παιχνίδι αθλητικού στοιχήματος στη χώρα, μέχρι την έλευση αργότερα του Πάμε Στοίχημα. Το ΠΡΟΠΟ στο πέρασμα των χρόνων τροποποιήθηκε ελαφρά, χωρίς, ωστόσο να υπάρξει κάποια μεγάλη αλλαγή στο βασικό τρόπο λειτουργίας του. Παίζεται με παρόμοιο τρόπο για δεκαετίες, αφού επιλέξτε τα προγνωστικά σας σε κάθε στήλη με ματς.

Η έλευση του Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ που άλλαξε τα δεδομένα

Ύστερα από 40 και πλέον χρόνια κυριαρχίας του ΠΡΟΠΟ στον χώρο του αθλητικού στοιχήματος, ο ΟΠΑΠ καινοτόμησε για άλλη μία φορά στην ελληνική αγορά φέρνοντας στη χώρα το κουπόνι στο “Πάμε Στοίχημα”. Στην αρχή, λοιπόν, της νέας χιλιετίας, ένα καινούργιο παιχνίδι αθλητικού στοιχήματος κάνει την εμφάνισή του και κατακτά απόλυτα το κοινό των ποδοσφαιρόφιλων και των φίλων των τυχερών παιχνιδιών.

Το πρώτο κουπόνι στο Πάμε Στοίχημα κυκλοφόρησε στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2000. Από το περιορισμένο σε αριθμό αγώνων δελτίο του ΠΡΟΠΟ, φτάσαμε πλέον σε ένα παιχνίδι που περιείχε από την πρώτη κιόλας μέρα, 75 αγώνες ποδοσφαίρου, πράγμα εντυπωσιακό για την εποχή. Οι παίκτες που επιθυμούσαν να παίξουν Πάμε Στοίχημα, καλούνταν να επιλέξουν στο κουπόνι τους  τον νικητή του αγώνα με τα κλασικά σημεία 1 – X – 2, δημιουργώντας πετράδες ή δελτία με περισσότερες επιλογές. Η επιλογή λιγότερων των τεσσάρων αγώνων, όπως πχ. τα μονά αποδεκτά παιχνίδια δεν ήταν για πολλά χρόνια διαθέσιμη στο κουπόνι. Μάλιστα, πέρα από τους αγώνες στο ποδόσφαιρο υπήρχαν για πρώτη φορά και αγώνες μπάσκετ, ενώ πολύ σύντομα δημιουργήθηκε κουπόνια με αγώνες Formula 1, πόλο και πολλά ακόμη αθλήματα και αγορές.

Από την Σούπερ Λίγκα στην Πρέμιερ Λιγκ και τα άλλα πρωταθλήματα

Ανάμεσα στις ποδοσφαιρικές επιλογές στο κουπόνι ήταν αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος στο ποδόσφαιρο και των μεγάλων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, όπως η Πρέμιερ Λιγκ, η Μπουντεσλίγκα, η Πριμέρα στην Ισπανία, η Σέριε Α στην Ιταλία, αλλά σταδιακά και πολλών μικρότερων πρωταθλημάτων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

Εντάχθηκαν, επίσης στο Πάμε Στοίχημα αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, του Euro 2000, της Euro League στο μπάσκετ και του Κυπέλλου Σαπόρτα, αλλά και του Κυπέλλου Κόρατς. Άλλη μία καινοτομία που έφερε το Πάμε Στοίχημα ήταν η δυνατότητα του παίκτη να στοιχηματίσει στις επιλογές στοιχήματος στο κουπόνι του έως και 5 λεπτά πριν την έναρξη των αγώνων. Επιπλέον, οι νικητές μπορούσαν να εισπράξουν άμεσα τα κέρδη τους με το κερδοφόρο κουπόνι, μετά το τέλος των αγώνων. Με τα χρόνια προστέθηκαν κι άλλες αγορές στοιχήματος, ενώ τα κουπόνια ακόμα και σήμερα στο Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ συνεχίζουν να εξελίσσεται.

Το διαδίκτυο και το αθλητικό stoixhma με τους αγώνες στο νέο μέσο

Παρότι ο ΟΠΑΠ υπήρξε και παραμένει ο μοναδικός πάροχος τυχερών παιχνιδιών στη χώρα, διατηρώντας για πάρα πολλά χρόνια το μονοπώλιο, υπήρξαν και άλλες πηγές στοιχηματισμού για τους Έλληνες. από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μετά μπήκαν παράνομα διάφοροι ιδιώτες στη χώρα που είχαν το ρόλο του bookmaker. Τα πράγματα ήταν εντελώς παράνομα και χωρίς καμία νομική και φορολογική δικλείδα ασφαλείας, καθώς τα πάντα γίνονταν στο “μιλητό” ανάμεσα στους παίκτες του στοιχήματος και σε όσους αποφάσισαν να έχουν το ρόλο του bookmaker. Η έλευση του Πάμε Στοίχημα το 2000 και το κυνηγητό των εποπτικών αρχών στους παράνομους παρόχους έδωσε τέλος σταδιακά σε αυτό το φαινόμενο, το οποίο για αρκετά χρόνια ήταν πολύ έντονο, με εκατομμύρια δραχμές ως μαύρο χρήμα να διακινείται στην αγορά.

Το νέο μέσο, με αποτελέσματα, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων και σκορ

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μετά το διαδίκτυο άρχισε να μπαίνει στις ζωές μας. Ανάμεσα στις διάφορες ιστοσελίδες που δημιουργήθηκαν στο διαδίκτυο, έκαναν την εμφάνισή τους και οι ιστοσελίδες στοιχήματος με ηλεκτρονικό αυτή τη φορά κουπόνι. Η παλαιότερη από αυτές εκτιμάται πως δημιουργήθηκε το 1996. Αυτή η τεχνολογική καινοτομία ερχόταν για άλλη μία φορά ταράξει τα νερά και να φέρει νέα δεδομένα το αθλητικό στοιχημα στη χώρα μας και στον υπόλοιπο κόσμο.

Μέσα σε ελάχιστα χρόνια η μία στοιχηματική ιστοσελίδα στον χώρο του betting άρχισε να κάνει την εμφάνισή της μετά την άλλη και το αθλητικό στοιχημα γιγαντώθηκε σε τζίρο και σε δημοτικότητα. Το διαδίκτυο επέτρεπε σε όλους να στοιχηματίσουν στο κουπόνι τους όπου κι αν βρίσκονταν. Δεν χρειαζόταν καν κάποιος να πάει στο πρακτορείο της γειτονιάς του προκειμένου να καταθέσει το στοιχηματικό δελτίο του, το αντίστοιχο δηλαδή του Πάμε Στοίχημα σε ψηφιακή μορφή. Για πάρα πολλά χρόνια και έως το 2011 το καθεστώς λειτουργίας των αθλητικών ιστοσελίδων στοιχήματος στο διαδίκτυο παρέμενε αόριστο.

Το διαδίκτυο επέτρεπε επίσης πρόσβαση σε αποτελέσματα, σε στατιστικά (όπως γκολ, σκορ, σκόρερ, προϊστορία κλπ), στο πρόγραμμα αγώνων και γενικότερα σε πλήθος χρήσιμων πληροφοριών.

Ο κάθε παίκτης μπορούσε να παίξει σε όποια ιστοσελίδα αθλητικού στοιχήματος επιθυμούσε το κουπόνι του χωρίς κανένα περιορισμό και χωρίς αυτό να είναι απαραιτήτως παράνομο, καθώς τουλάχιστον στη χώρα μας δεν υπήρχε ακόμη σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Ο ΟΠΑΠ ήταν ο πρώτος που από την πρώτη στιγμή θεωρούσε παράνομη τη διαδικασία μέσω Διαδικτύου, καθώς φυσικά έπληττε τα συμφέροντα του το συγκεκριμένο γεγονός.

Η ρύθμιση της αγοράς και οι νόμιμες στοιχηματικές

Γεγονός είναι πως από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκαν στο διαδίκτυο πολύ αξιόλογες στοιχηματικές ιστοσελίδες, πολλές από τις οποίες υπάρχουν μέχρι σήμερα και έχουν μάλιστα γιγαντωθεί. Παράλληλα, όμως, υπήρξαν και πολλές περιπτώσεις στοιχηματικών ιστοσελίδων που σκοπό είχαν απλά να κοροϊδέψουν τους παίκτες και θα τους πάρουν τα λεφτά, χρησιμοποιώντας ανήθικες και πολλές φορές παράνομες τακτικές στην προσπάθειά τους αυτή. Μέχρι το 2011 υπήρχαν κυριολεκτικά χιλιάδες στοιχηματικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και φυσικά όσο εύκολα μπορούσε κανείς να βρει μία καλή στοιχηματική ιστοσελίδα, τόσο εύκολα αντίστοιχα μπορούσε να πέσει και θύμα απάτης από κάποια άλλη ιστοσελίδα.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν

Το 2011 το καθεστώς στη χώρα μας άλλαξε. Δημιουργήθηκε μία αρμόδια εποπτική και ρυθμιστική αρχή, ως αρμόδιος ρυθμιστής, η επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας παιγνίων ή ΕΕΕΠ, η οποία σκοπό έχει έως και σήμερα να ελέγχει τον επίγειο και τον διαδικτυακό τζόγο, να εκδίδει άδειες, να ελέγχει όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας και να εξετάζει τα παράπονα και τις καταγγελίες των Ελλήνων παικτών των τυχερών παιχνιδιών.

Το 2011 ο αρμόδιος ρυθμιστής έδωσε τις πρώτες άδειες σε διαδικτυακές και μόνο εταιρείες αθλητικού στοιχήματος και πάλι υπό την αμφισβήτηση του ΟΠΑΠ, ο οποίος θεωρούσε πώς είναι ο μόνος αρμόδιος πάροχος να προσφέρει αθλητικό στοίχημα με το πάμε στοίχημα και κάθε είδους τυχερά παιχνίδια εντός και εκτός διαδικτύου. Ωστόσο, το διαδίκτυο θεωρήθηκε ως ξεχωριστή περίπτωση και το αποτέλεσμα είναι να μπορούν οι παίκτες να επιλέξουν κάποια από τις αδειοδοτημένες εταιρείες και να μπορούν να παίξουν μέσω διαδικτύου, πλην του Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ που προσφέρεται στα κλασικά πρακτορεία του οργανισμού ως εναλλακτική λύση για κουπόνι στοιχήματος.

Για μία δεκαετία το σύστημα έχει λειτουργήσει αρκετά καλά στο διαδίκτυο με μεγάλες ιστοσελίδες όπως η Stoiximan ή η Bet365 και με live betting παιχνίδια και πρωταθλήματα, παρότι οι άδειες λειτουργίας παρέμεναν προσωρινού χαρακτήρα. Μόνο από το καλοκαίρι του 2011 και μετά διευθετήθηκαν διαφορές εκκρεμότητες και ζητήματα. Πλέον υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία αδειοδότησης, με άδειες πλέον που δεν θεωρούνται ως προσωρινού χαρακτήρα. Μέσα σε αυτή την πορεία των 10 και πλέον ετών είδαμε στοιχηματικές ιστοσελίδες να κάνουν την εμφάνισή τους και να αποχωρούν, άλλες ιστοσελίδες να γίνονται δημοφιλείς ή να χάνουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων παικτών.

Το Πάμε Στοίχημα στο διαδίκτυο

Παρότι ο ΟΠΑΠ από την πρώτη στιγμή ήταν ενεργά αντίθετος στην έκδοση αδειών αθλητικού στοιχήματος μέσω διαδικτύου, θεωρώντας πως και στο διαδίκτυο έχει το μονοπώλιο της αγοράς, άργησε πολύ να χρησιμοποιήσει το νέο μέσο. Για δύο σχεδόν δεκαετίες, ενώ κάνεις μπορούσε να παίξει αθλητικό στοίχημα στο διαδίκτυο, ο ΟΠΑΠ δεν προσέφερε τις υπηρεσίες του διαδικτυακά, παρά μόνο μέσα από το Πάμε στοίχημα και τα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια, μέσω των πρακτορείων του οργανισμού σε όλη τη χώρα. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο οργανισμός και συνεχίζει να αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα όσον αφορά το Πάμε Στοίχημα είναι πως οι αποδόσεις του είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες του ανταγωνισμού, των αθλητικών ιστοσελίδων στοιχήματος στο διαδίκτυο.

Τελικά ο ΟΠΑΠ δημιούργησε και αυτός τελικά τη δική του ιστοσελίδα αθλητικού στοιχήματος και casino. Παρότι άργησε πολύ, μπήκε πολύ δυναμικά στο παιχνίδι, καθώς φρόντισε να γίνει πιο ανταγωνιστικός σε σχέση με τις αποδόσεις των αγώνων των πρακτορείων στο Πάμε Στοίχημα. Στην ιστοσελίδα, λοιπόν, του οργανισμού στο διαδίκτυο οι αποδόσεις των αθλητικών αγώνων δεν έχουν πραγματικά καμία σχέση με τις αποδόσεις του Πάμε Στοίχημα στο πρακτορείο. Αυτό το γεγονός είναι βέβαια πολύ ενδιαφέρον και καλό για τους παίκτες, αλλά αντίστοιχα προκάλεσε τις αντιδράσεις των πρακτόρων μου φαίνεται πως μένουν πίσω σε αυτό το παιχνίδι του ανταγωνισμού ανάμεσα στο επίγειο αθλητικό στοίχημα και στο διαδικτυακό.

Επιπλέον στη νέα του ιστοσελίδα Πάμε Στοίχημα ο ΟΠΑΠ ακολουθεί όλες τις τακτικές των υπόλοιπων στοιχηματικών ιστοσελίδων, προσφέροντας προσφορές*, ειδικές λειτουργίες και υπηρεσίες που δεν προσφέρονται στα πρακτορεία και πλήθος από επιπλέον παιχνίδια τις κατηγορίες του casino και του live casino, όπως αντίστοιχα βλέπουμε εδώ και χρόνια να προσφέρονται από τις μικρές και μεγαλύτερες στοιχηματικές ιστοσελίδες και τα online casino του διαδικτύου. Ο ΟΠΑΠ κατάφερε πολύ γρήγορα να γίνει όχι μόνο ανταγωνιστικός και στο διαδίκτυο, αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να βρεθεί στην κορυφή των καλύτερων στοιχηματικών ιστοσελίδων αυτή τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμες μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα, μαζί με τη Stoiximan, την Bet365 και άλλες.

Το αθλητικό στοίχημα στη χώρα μς τα τελευταία 60 χρόνια

Από το 1959 και σήμερα αθλητικό στοίχημα έχει περάσει από πολλά στάδια στη χώρα μας. Πάντα οι εξελίξεις γίνονταν δεκτές με ενθουσιασμό από τους παίκτες που αγαπούν ιδιαίτερα τον αθλητισμό αλλά και τα τυχερά παιχνίδια. Το ΠΡΟΠΟ ήταν αυτό που ξεκίνησε τα πάντα και στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε Πάμε Στοίχημα με περισσότερα παιχνίδια και περισσότερες επιλογές για τους παίκτες. Το διαδίκτυο έφερε στη συνέχεια μία ακόμα μεγάλη αλλαγή στην αγορά και φαίνεται πως πλέον αποτελεί το μέλλον του αθλητικού στοιχήματος.

* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Δημοσιεύτηκε την ημερομηνία 12-06-2021 από Κωνσταντίνος Παγωμενάκης

Σχετικά με τον συγγραφέα

Κωνσταντίνος Παγωμενάκης

Απόφοιτος της Σχολής Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακό στην πολιτική επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες. Διαθέτω περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρία στον χώρο του αθλητικού στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο και μεγάλη γνώση του τομέα αξιολόγησης ιστότοπων καζίνο και αθλητικού στοιχήματος στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Η τεχνολογία με συναρπάζει γι' αυτό και την ακολουθώ σε κάθε της βήμα στο διαδίκτυο!

Εμφάνιση περισσότεων δημοσιεύσεων από Κωνσταντίνος Παγωμενάκης
×
P