Γιατί είναι απαραίτητο να κάνετε σύγκριση αποδόσεων

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στο αθλητικό στοίχημα που έχουν σημασία όταν κάνεις έχει ως στόχο του την επιτυχία μακροπρόθεσμα. Ο πιο σημαντικός ίσως από αυτούς τους παράγοντες έχει να κάνει με το ύψος των στοιχηματικών αποδόσεων στους οποίους μπορεί ο παίκτης να βρει τα σημεία τα οποία επιλέγει να στοιχηματίσει. Η στοιχηματική απόδοση αποτελεί στην ουσία έναν πολλαπλασιαστή πού πολλαπλασιαζόμενος με το ποσό του πονταρίσματος έχει ως αποτέλεσμα το τελικό ποσό που λαμβάνει ο νικητής του στοιχήματος.

Έστω και στοιχειώδη μαθηματικά να γνωρίζει κανείς, είναι γνωστό πως όσο μεγαλύτερος είναι ο πολλαπλασιαστής, τόσο μεγαλύτερο είναι και το τελικό αποτέλεσμα της πράξης (το γινόμενο). Αυτό στην ουσία σημαίνει περισσότερα κέρδη για τον νικητή. Όταν η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται συστηματικά και σε βάθος χρόνου, τότε μιλάμε για συγκριτικά πολύ μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με άλλους χαμηλότερους πολλαπλασιαστές.

1.

Προσφορά στοιχήματος χωρίς κατάθεση*

ΕπίσκεψηΕπίσκεψη
ΕΕΕΠ | 21+ | Παίξε Υπεύθυνα
2.
betsson καζίνο

Προσφορά καλωσορίσματος*

ΕπίσκεψηΕπίσκεψη
ΕΕΕΠ | 21+ | Παίξε Υπεύθυνα
3.
stoiximan

Προσφορά καλωσορίσματος*

ΕπίσκεψηΕπίσκεψη
ΕΕΕΠ | 21+ | Παίξε Υπεύθυνα
4.

Καθημερινές Προσφορές*

ΕπίσκεψηΕπίσκεψη
ΕΕΕΠ | 21+ | Παίξε Υπεύθυνα

Μικρές διαφορές στην απόδοση κάνουν μεγάλη διαφορά στην τσέπη

Αρκετοί παίκτες του στοιχήματος δεν μπορούν να καταλάβουν εύκολα πως πολύ μικρές διαφορές στις στοιχηματικές αποδόσεις μπορούν να έχουν τελικά τεράστια διαφορά στην τσέπη μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, ο περισσότερος κόσμος που παίζει στοίχημα ενδεχομένως να πιστεύει πως μία απόδοση 1,97 και μία απόδοση 2,00 δεν έχουν και καμιά τεράστια διαφορά που να αξίζει τον κόπο. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει αν το δούμε μακροπρόθεσμα στη σύγκριση αποδόσεων. Επιπλέον, όσο μεγαλώνουν οι αποδόσεις στα ματς, τόσο κάνεις γίνεται ακόμα πιο ελαστικός. Έτσι για παράδειγμα δέχεται πώς ένα σημείο 2,60 τελικά δεν έχει τόσο τεράστια διαφορά από το 2,80 στη σύγκριση αποδόσεων. Ή μήπως έχει τελικά;

Τυπικά παραδείγματα για να καταλάβουμε τη διαφορά

Λίγο προηγουμένως αναφερθήκαμε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις αποδόσεων. Ας πάρουμε τα πράγματα λίγο πιο πρακτικά και μαθηματικά για να δούμε τι συμβαίνει σε βάθος χρόνου με τις συγκεκριμένες αποδόσεις στις αγορές* που πολλοί θεωρούν όπως αναφέραμε, μικρές.

Στην πρώτη περίπτωση επιλέγουμε το 1,97 αντί για το 2,00 γιατί ενδεχομένως να βαριόμαστε να γραφτούμε σε μία επιπλέον στοιχηματική ιστοσελίδα, να καταθέσουμε με πάλι χρήματα και να αφιερώσουμε χρόνο για να συγκρίνουμε τις αποδόσεις καθημερινά. Ας υποθέσουμε ότι σε βάθος χρόνου κερδίζουμε 100 στοιχήματα σε αυτή την απόδοση και χάνουμε άλλα 80. Το ποντάρισμα που κάνουμε κάθε φορά είναι 10 ευρώ. Τι μας μένει στο πορτοφόλι επιλέγοντας την πρώτη απόδοση και τι την δεύτερη;

Α περίπτωση

Επιλογή στοιχηματικής απόδοσης 1.95:

1,95 x 10 = 19,5 ευρώ ανά ποντάρισμα.

19,5 x 100 = 1.950 ευρώ συνολικό κέρδος.

180 x 10 = 1.800 ευρώ συνολικά πονταρίσματα.

1.950 – 1800 = 150 ευρώ καθαρό κέρδος στην τσέπη.

Επιλογή στοιχηματικής απόδοσης 2,00:

2,00 x 10 = 20 ευρώ ανά ποντάρισμα.

2,00 x 100 = 2.000 ευρώ συνολικό κέρδος.

180 x 10 = 1.800 ευρώ συνολικά πονταρίσματα.

2.000 – 1800 = 200 ευρώ καθαρό κέρδος στην τσέπη.

Στη δεύτερη περίπτωση που ακολουθεί θέλουμε να δούμε τη διαφορά ανάμεσα στην απόδοση 2,60 και στην απόδοση 2,80. Θα πάρουμε τα ίδια δεδομένα κατά τα άλλα.

Β περίπτωση

Επιλογή στοιχηματικής απόδοσης 2.60:

2,60 x 10 = 26 ευρώ ανά ποντάρισμα.

26 x 100 = 2.600 ευρώ συνολικό κέρδος.

180 x 10 = 1.800 ευρώ συνολικά πονταρίσματα.

2.600 – 1800 = 800 ευρώ καθαρό κέρδος στην τσέπη.

Επιλογή στοιχηματικής απόδοσης 2,80:

2,80 x 10 = 28 ευρώ ανά ποντάρισμα.

2,80 x 100 = 2.800 ευρώ συνολικό κέρδος.

180 x 10 = 1.800 ευρώ συνολικά πονταρίσματα.

2.800 – 1800 = 1.000 ευρώ καθαρό κέρδος στην τσέπη.

Παρατηρούμε λοιπόν πως οι διαφορές δεν είναι τελικά και τόσο μικρές για να μην αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο, αναζητώντας κάποια καλύτερη στοιχηματική απόδοση. Υπάρχουν, επίσης, κι άλλα πλεονεκτήματα όσον αφορά τη σύγκριση των αποδόσεων για την επιλογή της υψηλότερης, τα οποία θα αναφέρουμε παρακάτω.

Πώς μπορούμε να κάνουμε σύγκριση αποδόσεων στην πράξη

Είναι γεγονός πως χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνος προκειμένου να παίζει κανείς όσο το δυνατό υψηλότερες αποδόσεις, εφόσον πρώτα έχει συγκρίνει τις αποδόσεις στις διάφορες στοιχηματικές ιστοσελίδες. Το πρώτο βήμα που προτείνουμε στους παίκτες είναι να εγγραφείτε σε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις νόμιμες στοιχηματικές ιστοσελίδες στην Ελλάδα και γιατί όχι σε όλες. Εντάξει, μπορείτε να παραλείψετε δυο-τρεις ενδεχομένως, οι οποίες έχουν σταθερά πολύ χαμηλές αποδόσεις αν και θα ανακαλύψετε ότι καμιά φορά μέχρι και εκεί υπάρχει κάποια στιγμή ευκαιρίες.

Η σύγκριση των αποδόσεων μπορεί να γίνει είτε ανοίγοντας όλες τις ιστοσελίδες στην Ελλάδα και παρατηρώντας την απόδοση του σημείου στο οποίο θέλετε να στοιχηματίσετε, είτε επισκεπτόμενοι κάποια σελίδα με σύγκριση αποδόσεων που κάνει εξειδικευμένα αυτή τη δουλειά. Σας αναφέρει δηλαδή σε πραγματικό χρόνο για κάποιο συγκεκριμένο ματς πόσο έχουν οι αποδόσεις σε όλες τις στοιχηματικές ιστοσελίδες.

Στην περίπτωση των μονών αποδεκτών παιχνιδιών στο στοίχημα τα πράγματα είναι ιδιαίτερα εύκολα, καθώς είναι μόνο μία συγκεκριμένη στοιχηματική απόδοση που μας δίνουν και την οποία αναζητούμε και συγκρίνουμε. Στην περίπτωση των δελτίων παρολί και των συστημάτων τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο και ο μόνος τρόπος για να βγάλετε άκρη είναι να δημιουργήσετε ένα δελτίο σε όλες τις στοιχηματικές ιστοσελίδες και να συγκρίνετε την τελική απόδοση (χωρίς βέβαια να τα καταθέσετε).

Αυτό είναι σίγουρα χρονοβόρο, αλλά αναλογιστείτε ότι τα δελτία παρολί βγάζουν μεγάλες αποδόσεις και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει πολύ περισσότερο απ’ ότι συμβαίνει αντίστοιχα στους μόνους αγώνες. Αξίζει λοιπόν σε κάθε περίπτωση να μην θεωρήσετε αυτό τον χρόνο χαμένο και να κάνετε τη διαδικασία. Οι διαφορές στον τελικό αποτέλεσμα όταν υπάρχουν αρκετές επιλογές μπορούν να είναι από μερικά δεκάδες ευρώ μέχρι μερικά χιλιάδες ευρώ. Δεν αξίζει τον κόπο και το χρόνο, ιδίως αν αυτό γίνεται συστηματικά στο πλήθος των ιστοσελίδων; Σίγουρα ναι.

Η εμπειρία βοηθάει

Η εμπειρία όχι μόνο βοηθάει, αλλά και εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο. Το σωστό όπως είπαμε είναι να γραφτείτε σε όλες τις νόμιμες στοιχηματικές ιστοσελίδες στην Ελλάδα, να πραγματοποιείτε σύγκριση των αποδόσεων και να επιλέγετε τις καλύτερες κάθε φορά, στον ιστότοπο εκείνο στο οποίο συμφέρει. Αυτό απαιτεί χρόνο, αλλά η εμπειρία μετά από κάποιο διάστημα θα σας κάνει να αναγνωρίζετε από μόνοι σας που είναι πιθανό να υπάρχει διαφορά και πού όχι. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να έχετε για παράδειγμα 10 διαφορετικούς λογαριασμούς σε ιστότοπους, αλλά δεδομένων των περιστάσεων να χρειάζεται να ρίξετε μία ματιά στις αποδόσεις μόνο στις τρεις από αυτές.

Η εμπειρία για παράδειγμα θα σας δείξει ποιες στοιχηματικές σελίδες έχουν καλύτερες αποδόσεις του αουτσάιντερ και ποιες στα φαβορί, ποιες έχουν ασιατικό χάντικαπ και ποιες όχι. Κάποιες άλλες ιστοσελίδες δίνουν καλύτερες αποδόσεις στα over ή στα under. Άλλες πάλι έχουν υψηλές αποδόσεις σε συγκεκριμένα αθλήματα. Αφού συγκρίνετε κάποιες φορές της αποδόσεις και παίξετε αρκετά στοιχήματα, σιγά-σιγά θα μπείτε σε αυτή τη διαδικασία και θα έχετε τη δυνατότητα πολύ εύκολα να αναγνωρίζετε τις ευκαιρίες, γνωρίζοντας που πρέπει να κοιτάξετε για τις κατάλληλες αποδόσεις. Έτσι πέρα από χρήματα θα εξοικονομήσετε τελικά και πολύτιμο χρόνο.

Πέρα από τη σύγκριση των στοιχηματικών αποδόσεων – προσφορές*

Αναφέραμε προηγουμένως πως οι στοιχηματικές αποδόσεις αποτελούν ουσιαστικά το Α και το Ω στο αθλητικό στοίχημα. Είναι χρήσιμο να είστε και εσείς εγγεγραμμένοι και να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατό περισσότερες στοιχηματικές σελίδες. Πέρα από αυτά όμως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που κάνουν τη διατήρηση λογαριασμών σε διαφορετικές ιστοσελίδες στοιχήματος κάτι το οποίο είναι και επιθυμητό και κερδοφόρο.

Ένας από αυτούς παράγοντες είναι οι προσφορές*. Όταν για παράδειγμα έχετε βρει ένα σημείο που θέλετε να παίξετε, π.χ. τον άσο στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός σε απόδοση 2,20 και σε κάποια άλλη ιστοσελίδα σε απόδοση 2,10 τότε η προφανής επιλογή είναι να διαλέξετε την πρώτη ιστοσελίδα όπου η απόδοση είναι υψηλότερη. Αν σας έλεγαν όμως πως η δεύτερη ιστοσελίδα σας δίνει επιστροφή χρημάτων εφόσον το ντέρμπι έρθει 0-0 τι θα κάνετε;

Η λογική λέει να επιλέγατε τη δεύτερη ιστοσελίδα τελικά γιατί το όφελος της επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση απώλειας είναι πραγματικά πολύ πιο σημαντικό από την λίγο αυξημένη απόδοση νίκης. Έτσι λοιπόν είναι απαραίτητο να συνυπολογίζετε όλους τους παράγοντες και κυρίως τις προσφορές* που παρέχονται από τις στοιχηματικές ιστοσελίδες. Και πάλι όμως ο αριθμός των διαθέσιμων προσφορών* εξαρτάται απόλυτα από τον αριθμό των στοιχηματικών ιστοσελίδων στις οποίες έχετε λογαριασμό.

Σκεφτείτε πάλι πως ένας ιστότοπος σας δίνει μία χρηματική προσφορά 20 ευρώ ως Free Bet, εφόσον σκοπεύετε να στοιχηματίσετε στο ντέρμπι που αναφέραμε. Και πάλι είναι σαφώς προτιμότερο να επιλέξετε τη λίγο χαμηλότερη απόδοση προκειμένου να εξασφαλίσετε το Free Bet από τις προσφορές*. Αυτή η προσφορά είναι συνολικά πολύ καλύτερη και ας έχει χαμηλότερη απόδοση. Έτσι λοιπόν ουσιαστικά τα πράγματα είναι και κάπως σχετικά εκτός από τις απόλυτες μαθηματικές αποδόσεις. Οφείλετε να συγκρίνετε δηλαδή παρόμοια πράγματα για να είστε απόλυτοι και να έχετε μία ευελιξία όταν υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες του περιλαμβάνονται στη διαδικασία, όπως οι προσφορές*.

Οι διαφορετικοί τύποι αποδόσεων

Υπάρχει περίπτωση, μικρή βέβαια, να έχετε να συγκρίνετε στοιχηματικές αποδόσεις που αναγράφονται με διαφορετικό τύπο αποδόσεων. Στο αθλητικό στοίχημα έχουμε γενικά τρία είδη αποδόσεων που είναι: δεκαδικές, κλασματικές και αμερικανικές. Στην Ευρώπη χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τις δεκαδικές αποδόσεις. Οι κλασματικές αποδόσεις χρησιμοποιούνται περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε κάποιες περιοχές και χώρες όπου υπήρξε βρετανική επιρροή, ενώ οι αμερικανικές αποδόσεις όπως αναφέρει και το όνομα χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ.

Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες για το πώς θα μετατρέψετε τη μία απόδοση στην άλλη, αλλά είναι απαραίτητο για να συγκρίνετε τις αποδόσεις να βρίσκονται όλες στην ίδια μορφή. Υπάρχουν βέβαια και πολλά εργαλεία που κάνουν αυτές τις μετατροπές, αλλά και οι στοιχηματικές σελίδες συνήθως έχουν η επιλογή που απλά επιλέγετε ποιο είδος αποδόσεων θέλετε να χρησιμοποιήσετε και η μετατροπή των στοιχηματικών αποδώσουν γίνεται αυτόματα.

Στοιχηματικές αποδόσεις και πιθανότητες επιτυχίας

Οι στοιχηματικές αποδόσεις είναι στην ουσία ένας δείκτης για το πόσο πιθανό είναι να συμβεί ένα γεγονός. Με άλλα λόγια η πιθανότητα επιτυχίας ενός σημείου και η στοιχηματική του απόδοση είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα. Μάλλον θα λέγαμε είναι περίπου το ίδιο πράγμα γιατί η κάθε στοιχηματικής ιστοσελίδα αφαιρεί από την απόδοση που δίνει το ποσοστό στη γκανιότα, δηλαδή το κέρδος το οποίο κρατάει για τον εαυτό της. Επομένως δεν είναι ακριβώς οι πιθανότητες επιτυχίας αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας μείον το κέρδος της στοιχηματικής ιστοσελίδας (γκανιότα). Αυτό όμως και πάλι δεν έχει τόσο ουσιαστική διαφορά και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως υπάρχει άμεση σύνδεση των δύο εννοιών, αλλά και στη γκανιότα.

Επιπλέον δεν μας αποπροσανατολίζει από το γεγονός πως πάντα ψάχνουμε τις υψηλότερες δυνατές αποδόσεις. Οι μικρές ωστόσο διαφορές που παρατηρούνται από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα στοιχήματος έχουν να κάνουν με αυτή την γκανιότα. Κάποια ιστοσελίδα στοιχήματος επιδιώκει μεγαλύτερο κέρδος και γι’ αυτό η απόδοση που δίνει είναι ελαφρά μικρότερη από την αντίστοιχη που δίνει κάποια άλλη στοιχηματική ιστοσελίδα η οποία επιδιώκει αντίστοιχα μικρότερο κέρδος.

Συνοψίζοντας για τις στοιχηματικές αποδόσεις και τη σύγκριση αποδόσεων

Το Α και το Ω στο αθλητικό στοίχημα αποτελούν οι στοιχηματικές αποδόσεις στις οποίες μπορείτε να βρείτε τα σημεία στα οποία θέλετε να στοιχηματίσετε. Μακροπρόθεσμα ακόμα και μικρές διαφορές φαινομενικά στις στοιχηματικές αποδόσεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο και οι λεπτομέρειες αυτές μπορούν να κάνουν τη διαφορά ακόμα και ανάμεσα στη νίκη και στην ήττα. Ακολουθώντας ελαφρά αυξημένες αποδόσεις και κάνοντας ακριβώς τις ίδιες στοιχηματικές επιλογές σε αγώνες μπορεί ο ένας παίκτης να έχει θετικό ταμείο και ένας αντίστοιχα άλλος παίκτης να έχει αρνητικό ταμείο.

Συνεπώς η βέλτιστη στρατηγική στην περίπτωση της συγκρίσεις αποδόσεων ξεκινάμε την εγγραφή σας σε όσο το δυνατόν περισσότερες στοιχηματικές σελίδες στην Ελλάδα. Εάν μπορείτε και έχετε τον χρόνο, εγγραφείτε σε όλες στις οποίες έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ιστότοπους σύγκρισης αποδόσεων ή αφιερώστε λίγο χρόνο προκειμένου να ελέγξετε χειροκίνητα σε κάθε στοιχηματικής ιστοσελίδα τα σημεία τα οποία σας ενδιαφέρει να στοιχηματίσετε.

Σίγουρα ο χρόνος είναι χρήμα, όπως λέει και η παροιμία, και δεν θέλετε να τον σπαταλήσετε, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση όσο πιο πολύ ασχολείστε, τόσο περισσότερα ενδεχομένως να κερδίσετε. Η εμπειρία θα σας δείξει μετά από λίγο καιρό πώς να εξοικονομείτε χρόνο, καθώς θα μάθετε σταδιακά τις ιδιαιτερότητες του κάθε στοιχηματικού ιστότοπου και δεν θα χρειάζεται π.χ. να κάνετε συγκρίσεις σε δέκα ιστότοπους, αλλά σε τρεις, γνωρίζοντας για παράδειγμα το άθλημα για το οποίο μιλάμε, τη διοργάνωση στην οποία θέλουμε να στοιχηματίσουμε, τις συγκεκριμένες ομάδες αλλά και τις συγκεκριμένες στοιχηματικές αγορές που μας ενδιαφέρουν. Πιστέψτε μας, κάποια στιγμή αυτά θα γίνονται σχεδόν αυτόματα στο μυαλό σας και θα γλιτώσετε πάρα πολύ χρόνο, αλλά κυρίως πάρα πολλά χρήματα.

Δημοσιεύτηκε την ημερομηνία 27-06-2022 από Κωνσταντίνος Παγωμενάκης

Σχετικά με τον συγγραφέα

Κωνσταντίνος Παγωμενάκης

Απόφοιτος της Σχολής Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακό στην πολιτική επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες. Διαθέτω περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρία στον χώρο του αθλητικού στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο και μεγάλη γνώση του τομέα αξιολόγησης ιστότοπων καζίνο και αθλητικού στοιχήματος στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Η τεχνολογία με συναρπάζει γι' αυτό και την ακολουθώ σε κάθε της βήμα στο διαδίκτυο!

Εμφάνιση περισσότεων δημοσιεύσεων από Κωνσταντίνος Παγωμενάκης
×
P