Iran vs USA

Group Stage - World Cup 2022-2023 | Αγωνιστική 3
| 29 Νοέ 2022-7:00 μμ
Iran
Iran
η ν
0 : 1
Τελικό
USA
USA
ι ι
C. Pulisic
38'
38'
Γκολ
C. Pulisic (Ασσίστ: S. Dest)
Iran
USA
Off Target 3
On Target 1
On Target 5
Off Target 7
3 Yellow Cards 1
1 Corners 5
14 Fouls 10
2 Offsides 1
49 Ball Possession 51
4 Shots 12
1 Shots on Goal 5
0 Goals 1
3 Shots off Goal 4
0 Blocked Shots 3
3 Shots insidebox 8
1 Shots outsidebox 4
4 Goalkeeper Saves 0
466 Total passes 474
361 Passes accurate 397
1ο Ημίχρονο
club logo club logo
45'
2ο Ημίχρονο
club logo club logo
90'

Πώς μπορεί να κλιμακωθεί η μάχη μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ | The New Yorker

How the Iran vs USA Conflict Could Escalate

Δείτε αυτό το βίντεο

 

Το σημερινό σενάριο μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ

 

Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και της Αμερικής αυξάνονται τους τρέχοντες μήνες, με την κάθε πλευρά να λαμβάνει μέτρα που θα μπορούσαν απλώς να οδηγήσουν σε μια ολοκληρωμένη μάχη. Το σενάριο γίνεται ακόμη πιο επιβλαβές από την αλήθεια ότι τόσο το Ιράν όσο και οι ΗΠΑ έχουν συμμάχους στην περιοχή που μπορεί να εμπλακούν στη μάχη. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε την παρούσα κατάσταση πραγμάτων και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κλιμακωθεί η μάχη μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

 

Τι οδήγησε στο σημερινό σενάριο

 

Υπάρχουν διάφορα στοιχεία που συνέβαλαν στο σημερινό σενάριο μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ. Για να γνωρίζετε τη μάχη, θα πρέπει να γνωρίζετε το ιστορικό παρελθόν μεταξύ των 2 διεθνών τοποθεσιών.

Η Αμερική έχει ένα μακρύ ιστορικό παρελθόν ανάμειξης στις ιρανικές υποθέσεις. Το 1953, η Αμερική και η Βρετανία ενορχήστρωσαν πραξικόπημα για να ανατρέψουν τις δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές του Ιράν. Η CIA τοποθέτησε έναν βάναυσο δικτάτορα, ο οποίος κυριάρχησε για 25 χρόνια. Το 1979, ο ιρανικός λαός ανέτρεψε αυτόν τον δικτάτορα με μια επανάσταση

Το 1980, ο Σαντάμ Χουσεΐν εισέβαλε στο Ιράν, ξεκινώντας μια 8 δωδεκάμηνη μάχη. Η Αμερική υποστήριξε τον Σαντάμ Χουσεΐν σε αυτή τη μάχη εναντίον του Ιράν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Αμερική αγόρασε επιπλέον όπλα στο Ιράν, σε αυτό που ονομάστηκε συχνά "σκάνδαλο Ιράν-Κόντρα"

Το 1988, στο τέλος της μάχης με το Ιράκ, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί αποδέχθηκε μια ανακωχή που άφησε τον Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία. Αυτή ήταν μια αντιδημοφιλής απόφαση μεταξύ των Ιρανών, οι οποίοι ήθελαν την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Το 1989, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί πέθανε και τον διαδέχθηκε ο Αλί Χαμενεΐ.

Το 1997, ο μεταρρυθμιστής υποψήφιος Μοχάμαντ Χατάμι εξελέγη πρόεδρος του Ιράν με πρόγραμμα ενίσχυσης των πολιτικών ελευθεριών και των σχέσεων με τη Δύση. Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του, υπήρξε μια απόψυξη των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Αμερικής

Ωστόσο, οι σκληροπυρηνικοί σε κάθε διεθνή τοποθεσία εργάστηκαν για να σαμποτάρουν αυτές τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων. Το 2002, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε το Ιράν μέρος του "άξονα του κακού" και παρουσίασε την πρόθεσή του να ανατρέψει τις ιρανικές αρχές

Το 2005, ο σκληροπυρηνικός Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ εξελέγη πρόεδρος του Ιράν με μια πλατφόρμα αντιπαράθεσης με τη Δύση και το Ισραήλ. Έχει κάνει αρκετές αντισημιτικές δηλώσεις και αρνήθηκε ότι το Ολοκαύτωμα συνέβη. Επιπλέον, ζήτησε να "σβηστεί το Ισραήλ από το χάρτη"

Υπό τη διοίκηση του προέδρου Αχμαντινετζάντ, το Ιράν συνέχισε το πυρηνικό του πρόγραμμα, ανεξάρτητα από τις παγκόσμιες πιέσεις για τη διακοπή του. Η Αμερική ισχυρίζεται ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, ενώ το Ιράν αρνείται αυτό το κόστος και λέει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται αποκλειστικά για ειρηνικές λειτουργίες

 

Ποια είναι τα πιθανά αποτελέσματα

 

Το σημερινό σενάριο μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ είναι γεμάτο με ακαμψία και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης. Παρακάτω παρατίθενται μεταξύ άλλων τα πιθανά αποτελέσματα της μάχης:

-Οι ΗΠΑ ενδέχεται να εξαπολύσουν στρατιωτικό πλήγμα προς το Ιράν, με επίκεντρο τις πυρηνικές του υπηρεσίες. Αυτό θα μπορούσε αναμφίβολα να οδηγήσει σε ιρανικά αντίποινα προς αμερικανικούς στόχους, επιπλέον σε πρόσθετες προσπάθειες του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
-Το Ιράν μπορεί να ενισχύσει τη βοήθειά του προς τις τρομοκρατικές ομάδες στην περιοχή, με αποτέλεσμα επιπλέον επιθέσεις εναντίον αμερικανικών επιδιώξεων και συμμάχων.
-Οι οικονομικές κυρώσεις προς το Ιράν μπορεί να συνεχίσουν να μασάνε, με αποτέλεσμα πρόσθετη αστάθεια στο έθνος και αναμφίβολα να τρομάξουν μια ευρείας αποδοχής εξέγερση κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
-Το Ιράν μπορεί να συμφωνήσει να ανταλλάξει μια ολοκαίνουργια πυρηνική φροντίδα των ΗΠΑ και άλλων παγκόσμιων δυνάμεων. Αυτό θα μπορούσε να εκτονώσει τις σημερινές εντάσεις και να ανοίξει έναν δρόμο για μελλοντική συνεργασία μεταξύ των 2 διεθνών τοποθεσιών.

 

Πώς μπορεί να κλιμακωθεί η μάχη

 

Η μάχη Ιράν-ΗΠΑ κλιμακώνεται εδώ και αρκετό καιρό. Η τρέχουσα επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ οδήγησε στο θάνατο ενός Αμερικανού εργολάβου. Σε απάντηση, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, από τις οποίες σκοτώθηκαν 25 μέλη μιας πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν. Αυτό έχει οδηγήσει σε επιπλέον εντάσεις μεταξύ των 2 διεθνών τοποθεσιών και η μάχη μπορεί να κλιμακωθεί περαιτέρω.

 

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες κλιμάκωσης

 

Το πιο πιθανό έναυσμα για κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Αμερικής μπορεί να είναι μία ακόμη επίθεση που θα πραγματοποιηθεί από το Ιράν ή τους πληρεξουσίους του εναντίον αμερικανικών στόχων. Αυτό θα μπορούσε να λάβει τον τύπο μιας άλλης άμεσης επίθεσης κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην Κεντρική Ανατολή ή ίσως μια αύξηση των επιθέσεων κατά δεξαμενόπλοιων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Μια τέτοια κλιμάκωση θα οδηγούσε ουσιαστικά σε σημαντική ενίσχυση της άσκησης του αμερικανικού στρατού στην περιοχή, μαζί με το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών κατά ιρανικών στόχων.

Μια άλλη πιθανή αφορμή για κλιμάκωση μπορεί να είναι η ανανέωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι το θεωρεί ως μωβ γραμμή και οποιαδήποτε μεταφορά από το Ιράν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων θα είχε ουσιαστικά ως αποτέλεσμα μια σημαντική αμερικανική απάντηση. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές προς τις ιρανικές πυρηνικές υπηρεσίες, εκτός από μια πιο εκτεταμένη κίνηση του στρατού, εάν το Ιράν επέλεγε να προβεί σε αντίποινα προς αμερικανικούς στόχους.

Τέλος, είναι απαραίτητο να έχουμε κατά νου ότι η μάχη μεταξύ του Ιράν και της Αμερικής μπορεί επιπλέον να κλιμακωθεί ως αποτέλεσμα στοιχείων που ξεφεύγουν πλήρως από τη διαχείριση και των δύο εθνών. Για παράδειγμα, εάν οι εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν εξελίσσονταν ανεξέλεγκτα, αυτό θα μπορούσε να έχει κύριες επιπτώσεις για κάθε διεθνή τοποθεσία και αναμφίβολα θα οδηγήσει σε ανοιχτή μάχη μεταξύ τους. Δεδομένης της στενής σχέσης μεταξύ της Αμερικής και της Σαουδικής Αραβίας, αυτό είναι σε θέση να περιορίσει ουσιαστικά και την Αμερική, αναμφίβολα παρασύροντάς την σε μια μεγαλύτερη μάχη από ό,τι θα περίμενε ή θα ήταν έτοιμη.

 

Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της κλιμάκωσης

 

Οι πιθανές συνέπειες της κλιμάκωσης είναι αρκετές και ποικίλες, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες που είναι περισσότερο αμφίβολες από άλλες.

Η πιο πιθανή συνέπεια της κλιμάκωσης είναι η αύξηση της βίας και των ανθρώπινων αγώνων. Αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή επιπλέον αεροπορικών επιδρομών και βομβιστικών επιθέσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιπλέον απώλειες αμάχων. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς οι μαχητικές ομάδες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την αυξημένη ένταση.

Μια άλλη πιθανή συνέπεια είναι η αύξηση των οικονομικών δυσχερειών, καθώς το εμπόριο διαταράσσεται και το κόστος αυξάνεται. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει δυσανάλογα τις διεθνείς τοποθεσίες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές από το Ιράν, όπως η Ινδία και η Κίνα. Επίσης, η μάχη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους του πετρελαίου, καθώς το Ιράν είναι σημαντικός παραγωγός. Αυτό θα μπορούσε να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν.

Μια πρόσθετη συνέπεια της κλιμάκωσης είναι η επιπλέον επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε διάφορες διεθνείς τοποθεσίες που έχουν τεταμένες σχέσεις τόσο με το Ιράν όσο και με τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία αποτελεί βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό, ωστόσο έχει επιπλέον στενούς δεσμούς με το Ιράν. Εάν οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν επιδεινωθούν περαιτέρω, αυτό μπορεί να φέρει τη Σαουδική Αραβία σε δύσκολη θέση.

Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι αυτές είναι απλώς πιθανές κυρώσεις- είναι αδιανόητο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι θα συνέβαινε αν η μάχη μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ κλιμακωνόταν περαιτέρω.

 

αποκλιμάκωση της μάχης

 

Η τρέχουσα μάχη μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κλιμακώνεται γρήγορα και πολλά άτομα διερωτώνται για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αποκλιμακωθεί. Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζουμε πώς ξεκίνησε η μάχη και τι επιθυμούν όλες οι πλευρές. Μόλις γίνει αυτό κατανοητό, τότε μπορεί να δημιουργηθεί ένα σχέδιο για την αποκλιμάκωση της μάχης.

 

Ποια είναι τα εφικτά μέτρα που μπορούν να ληφθούν

 

Υπάρχει μια ποικιλία εφικτών μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν για την αποκλιμάκωση της παρούσας μάχης μεταξύ του Ιράν και της Αμερικής. Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Προσέγγιση των μέσων παρατάξεων στο εσωτερικό του Ιράν για να μπορέσουν να αλληλεπιδράσουν σε διάλογο και να οικοδομήσουν γέφυρες
-Συνεργασία με συμμάχους για να ασκηθεί πίεση στο Ιράν ώστε να αλλάξει τη συμπεριφορά του
-Επιβολή οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν για να μπορέσει να δώσει κίνητρα για να αλλάξει τη συμπεριφορά του
-Συμμετοχή σε στρατιωτικές κινήσεις προς το Ιράν για να υποβαθμιστούν οι δυνατότητές του

 

Ποια είναι τα πιθανά εμπόδια στην αποκλιμάκωση

 

Η σημερινή μάχη μεταξύ της Αμερικής και του Ιράν είναι από τις πιο προηγμένες και επιβλαβείς συνθήκες στην τρέχουσα ανάμνηση. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόσθετη κλιμάκωση, καθιστώντας δύσκολη την αποκλιμάκωση της μάχης.

Ένα πιθανό εμπόδιο είναι η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των 2 πλευρών. Παρόλο που έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για να διαπιστωθεί ξανά ένας δίαυλος επικοινωνίας, δεν είναι σαφές ότι αυτό μπορεί να είναι επαρκές για να σταματήσει η πρόσθετη κλιμάκωση. Ένα άλλο πιθανό εμπόδιο είναι η αλήθεια ότι κάθε πλευρά έχει σκληροπυρηνικούς που είναι αντίθετοι σε κάθε μορφή συμβιβασμού ή αποκλιμάκωσης.

Επίσης, υπάρχει μια επιλογή περιφερειακών παραγόντων που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μορφή αμερικανο-ιρανικής εκτόνωσης. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταξύ άλλων. Αυτές οι διεθνείς τοποθεσίες βλέπουν το Ιράν ως σημαντική απειλή και είναι απίθανο να βοηθήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια των ΗΠΑ να έχουν αλληλεπίδραση στη διπλωματία με την Τεχεράνη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και αν οι ΗΠΑ και το Ιράν ήταν σε θέση να επιτύχουν διπλωματικό διακανονισμό, θα ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί, δεδομένου του σημερινού σταδίου δυσπιστίας μεταξύ των 2 πλευρών.

Formation
LineUp
Substitutes
1
A. Beiranvand
5
M. Mohammadi
8
M. Pouraliganji
19
M. Hosseini
23
R. Rezaeian
3
E. Hajisafi
21
A. Noorollahi
6
S. Ezatolahi
17
A. Gholizadeh
9
M. Taremi
20
S. Azmoun
player photo
1
M. Turner
5
A. Robinson
13
T. Ream
20
C. Carter-Vickers
player photo
2
S. Dest
8
W. McKennie
4
T. Adams
player photo
6
Y. Musah
10
C. Pulisic
24
J. Sargent
21
T. Weah
field field
Iran
Αλλαγές
45'
14
ε
46'
71'
72'90'
78'
5'
Προπονητής
USA
1
τ
2
α
82'
13
6
μ
43'
65'
21
82'
77'
38'46'
Προπονητής
45'
+3
Iran
46'
Iran
USA
46'
USA
65'
71'
Iran
72'
Iran
USA
77'
USA
82'
USA
82'
Έξω
Μέσα
×
P