Ιστότοποι στοιχημάτων χωρίς άδεια και χωρίς ρύθμιση

Στην Ελλάδα μπορεί κανείς από το 2011 να παίξει νόμιμα και με ασφάλεια τους ιστότοπους στοιχημάτων που έχουν εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας. Η ρυθμιστική αρχή των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα είναι η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, που είναι πιο γνωστή ως ΕΕΕΠ. Ένας από τους λόγους ύπαρξης της συγκεκριμένης ρυθμιστικής αρχής είναι και η προστασία των παικτών, αλλά και ο έλεγχος της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, εντός και εκτός του διαδικτύου.

Η ΕΕΕΠ έχει δώσει σαφείς οδηγίες στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να μπλοκάρουν όλες τις ιστοσελίδες που δεν έχουν αυτή τη στιγμή άδεια λειτουργίας στη χώρα μας. Αυτό βέβαια είναι λίγο δύσκολο να γίνει στον απόλυτο βαθμό, δηλαδή συνολικά, καθώς υπάρχουν πραγματικά χιλιάδες ιστοσελίδες και ιστότοποι στοιχημάτων. Συνεπώς είναι μάλλον ουτοπιστικό και υπερβολικό να αναφέρει κανείς πως μπορεί να τις μπλοκάρει ενδεχομένως όλες. Η ΕΕΕΠ έχει δημιουργήσει, ωστόσο, για συγκεκριμένη μαύρη λίστα ιστοσελίδων αυτής της κατηγορίας, στην οποία μάλιστα συνεχώς προσθέτει νέες στοιχηματικές ιστοσελίδες που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας.

1.

Προσφορά στοιχήματος χωρίς κατάθεση*

ΕπίσκεψηΕπίσκεψη
ΕΕΕΠ | 21+ | Παίξε Υπεύθυνα
2.
betsson καζίνο

Προσφορά καλωσορίσματος*

ΕπίσκεψηΕπίσκεψη
ΕΕΕΠ | 21+ | Παίξε Υπεύθυνα

Γεγονός είναι επίσης πως όποιος θέλει να παρακάμψει αυτά τα μέτρα μπορεί να το κάνει και μάλιστα σχετικά εύκολα. Έχει για παράδειγμα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μία υπηρεσία VPN και απλά να αλλάξει τον διακομιστή της σύνδεσης του σε κάποιον άλλο στο εξωτερικό, όπου δεν γίνεται μπλοκάρισμα των ιστοσελίδων αυτών. Ακόμα πιο εύκολα και χωρίς να πληρώσει τίποτα, μπορεί επίσης να αλλάξει απλά τη διεύθυνση του DNS διακομιστή του, σε μία δωρεάν επιλογή όπως π.χ. αυτή της Google και πολλών άλλων. Δεν θα έχει πλέον με αυτόν τον τρόπο κανένα πρόβλημα και κανένα απολύτως περιορισμό, ούτε θα βλέπει κάποιο μπλοκάρισμα πλέον της σελίδας και την οποιαδήποτε άλλη λογοκρισία. Το θέμα είναι αν αξίζει τον κόπο όλο αυτό το πράγμα και αν είναι νόμιμο ή παράνομο κάτι τέτοιο. Είναι κάτι το οποίο θα το εξηγήσουμε και να αναλύσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες ακριβώς παρακάτω.

 

Τι προβλέπει η νόμιμη διαδικασία εγγραφής και χρήσης ενός ιστότοπου στοιχήματος

Σύμφωνα με την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ενδιαφερόμενος χρήστης θα πρέπει να κάνει την εγγραφή τους σε μία νόμιμη στοιχηματική ιστοσελίδα, παρέχοντας κάποια προσωπικά στοιχεία, όπως είναι για παράδειγμα το όνομα του, η διεύθυνση κατοικίας του, το τηλέφωνο του και το email που χρησιμοποιεί. Αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι απολύτως απαραίτητα και θα πρέπει μάλιστα να ταυτοποιηθούν από την ίδια τη στοιχηματική ιστοσελίδα για την ακρίβειά τους.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μόλις εγγραφείτε σε μία νόμιμη στοιχηματική ιστοσελίδα σας ζητείται να κάνετε επιβεβαίωση των στοιχείων σας, παρέχοντας ένα αντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου σας, μαζί με ένα αντίγραφο κάποιου εγγράφου που να ταυτοποιηθεί τη διεύθυνση κατοικίας σας, πχ. ένας λογαριασμός κοινής ωφέλειας ή κάποιο τραπεζικό έγγραφο για την κίνηση του λογαριασμού σας κλπ. Σημειώστε επίσης πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί στην ελληνική επικράτεια να εγγραφεί και να παίξει κάποιο άτομο που είναι ηλικίας κάτω των 21 ετών. 

 

Πώς μπορούν να σας ενημερώσουν οι διαθέσιμες μέθοδοι πληρωμής για την αρτιότητα μιας στοιχηματικής ιστοσελίδα.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να προσδιορίσετε ίσως εάν μια στοιχηματική ιστοσελίδα έχει επιθυμητή ή όχι δραστηριότητα, ακόμα κι αν δεν έχει άδεια λειτουργίας τη χώρα μας, είναι οι διαθέσιμες μέθοδοι πληρωμής. Μία εταιρεία η οποία έχει λάβει μία επίσημη άδεια προκειμένου να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, είναι λογικό να προσφέρει καλύτερες και πιο αξιόπιστες συνθήκες. Στην αντίθετη περίπτωση, οι παράνομες στοιχηματικές έχουν πιο πολλούς περιορισμός στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Προκειμένου οι παράνομες στοιχηματικές ιστοσελίδες να βρουν τρόπο ώστε να καταθέσετε γρήγορα χρήματα σε αυτές, χρησιμοποιούν διάφορους μεσάζοντες. Καθένας από αυτούς μάλιστα ζητά και τη δική του προμήθεια. Σε σπάνιες περιπτώσεις οι προμήθειες αυτές καλύπτονται από τις στοιχηματικές ιστοσελίδες, πράγμα που αντίστοιχα συμβαίνει στις νόμιμες. Μπορείτε να χάσετε έως και 5% της κατάθεσής σας σε αυτές τις περιπτώσεις, για να μην αναφέρουμε τι θα γίνει θα ζητήσετε ανάληψη χρημάτων για τα κέρδη σας. Οι νόμιμες στοιχηματικές ιστοσελίδες δεν χρεώνουν προμήθειες, όπως για παράδειγμα όταν πραγματοποιείτε μία κατάσταση χρημάτων με ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι ή με την τραπεζική σας κάρτα. 

Υπάρχει λόγος να παίξει κανείς σε κάποια παράνομη στοιχηματική ιστοσελίδα;

Μπορεί στο παρελθόν κάποιες στοιχηματικές ιστοσελίδες να προσέφεραν ενδεχομένως καλύτερες αποδόσεις, περισσότερες λειτουργίες, περισσότερους αγώνες στο live streaming, περισσότερες προσφορές*, όμως αυτό πλέον δεν ισχύει. Υπάρχουν στην Ελλάδα πάρα πολύ καλές στοιχηματικές ιστοσελίδες και μάλιστα ανάμεσα στις κορυφαίες είναι και ελληνικές. Για παράδειγμα, ιστοσελίδες όπως είναι το Stoiximan.gr και το pamestoixima.gr, όχι μόνο δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από κορυφαίες ιστοσελίδες στοιχήματος στον κόσμο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι και πολύ καλύτερες. Το σίγουρο είναι επίσης πώς αντιμετωπίζουν πιο σωστά την ελληνική πραγματικότητα,. Με άλλα λόγια μπορούμε να πούμε πως γνωρίζουν τι θέλουν και τι δεν θέλουν οι Έλληνες παίκτες του στοιχήματος και φυσικά προσφέρουν μεγαλύτερο πλήθος από αγορές και επιλογές σε ελληνικά πρωταθλήματα και σε αγώνες με ελληνικό ενδιαφέρον.

Συγκριτικά μπορούμε να πούμε πως τα πλεονεκτήματα του να παίζει κανείς σε νόμιμες στοιχηματικές σελίδες είναι περισσότερα από το να παίζει κανείς σε παράνομες. Για παράδειγμα το σύστημα Viva Payments που αφορά τις πληρωμές με διάφορους τρόπους και χρησιμοποιείται ευρύτερα στην Ελλάδα ως ηλεκτρονικό πορτοφόλι, είναι διαθέσιμο μόνο στις νόμιμες ιστοσελίδες στοιχήματος που έχουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα. Δεν θα το βρείτε πουθενά αλλού, σε κάποιον στοιχηματικό ιστότοπο το εξωτερικό. Δεν θα βρείτε, επίσης, εύκολα αγώνες Β και Γ Εθνικής στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν θα βρείτε επιπλέον, εξειδικευμένες προσφορές* και αγώνες με 0% γκανιότα* σε ξένες ιστοσελίδες που δεν δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Δεν θα βρείτε ενισχυμένες αποδόσεις και τεράστιο πλήθος από στοιχηματικές αγορές στους ελληνικούς αγώνες. Όλα αυτά, φυσικά και μετράνε και αποτελούν προτερήματα των νόμιμων ιστοσελίδων στοιχήματος στην Ελλάδα.

 

Το πολύ σημαντικό ζήτημα της ασφάλειας

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που επιδιώκει κάνεις σε μία στοιχηματική ιστοσελίδα έχει να κάνει με την ασφάλεια. Μιλάμε τόσο για την ασφάλεια των χρηματικών συναλλαγών, όσο και για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων του κάθε χρήστη. Όταν ένας χρήστης επιλέγει μία ιστοσελίδα στο διαδίκτυο που βέβαια δεν έχει αποκτήσει νόμιμη άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, το ρίσκο που παίρνει είναι πάρα πολύ μεγάλο. Τι θα συμβεί εάν η στοιχηματική ιστοσελίδα αρνηθεί να σας δώσει τα χρήματα σας ή εάν σταματήσει εντελώς την επικοινωνία μαζί σας ή εφόσον κάνει οποιαδήποτε άλλη πρακτική που σας θίγει τα συμφέροντα; Τι θα γίνει εάν χρησιμοποιήσει χωρίς την άδειά σας, τα προσωπικά σας στοιχεία, χωρίς να το έχετε επιτρέψει ή χωρίς να σας ρωτήσει καν; Που μπορείτε να απευθυνθείτε σε αυτή την περίπτωση; Πουθενά. Νομίζετε μήπως πως πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις; Φυσικά και όχι. Πρόκειται για τακτικές που κάνουν χιλιάδες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, γεγονός που σημαίνει πως ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για τίποτα.

 

Τι συμβαίνει στην περίπτωση των νόμιμων ιστοσελίδων στοιχήματος

Στην αντίστοιχη περίπτωση τα πάντα περνούν από τη ρυθμιστική αρχή, την ΕΕΕΠ. Εφόσον, λοιπόν, παίζετε σε μία νόμιμη στοιχηματική ιστοσελίδα που διαθέτει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, μπορείτε να πάσα στιγμή να κάνετε την καταγγελία σας στην ΕΕΕΠ για παράνομες ή ανήθικες τακτικές που μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει κάποια ιστοσελίδα στοιχήματος εναντίον σας. Η ΕΕΕΠ μπορεί ενδεχομένως να αργήσει λίγο, αλλά είναι βέβαιο πώς θα εξετάσει 100% το αίτημά σας και θα φροντίσει να σας δώσει κάποια χρήσιμη απάντηση και συγκεκριμένες λύσεις. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, η επιτροπή θα μπορούσαμε να πούμε πως δρα ακόμα και μεροληπτική υπέρ του παίκτη, εξιχνιάζοντας σε βάθος την κάθε υπόθεση και απαιτώντας εξηγήσεις από τις στοιχηματικές ιστοσελίδες. 

Οι στοιχηματικές ιστοσελίδες από την πλευρά τους θα πρέπει να θυμίσουμε πως έχουν πληρώσει εκατομμύρια ευρώ για να εξασφαλίσουν μια άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα. Για να μπορέσουν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανεμπόδιστα και να μη χάσουν την άδεια λειτουργίας ή έστω να υποχρεωθούν να πληρώσουν πολύ μεγάλα πρόστιμα, θα φροντίσουν να σας εξυπηρετήσουν στο ακέραιο. Είναι σχεδόν αδύνατο να χάσετε χρήματα μέσω των πρακτικών αυτών. Τα προσωπικά σας στοιχεία είναι επίσης απόλυτα ασφαλή και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε καμία άλλη υπόθεση από αυτή για την οποία συζητήθηκαν, που είναι ουσιαστικά η ασφάλεια η δική σας και η αντιμετώπιση του ξεπλύματος παράνομου και εγκληματικού χρήματος. 

 

Συνοψίζοντας για τις παράνομες στοιχηματικές ιστοσελίδες στην Ελλάδα

Οι ιστοσελίδες που δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, θεωρούνται από την ελληνική νομοθεσία ως παράνομες. Μπορεί ενδεχομένως να μπορέσετε να παίξετε σε αυτές και να μη σε αναζητήσει κανείς για να στο ζητήσει τα «ρέστα», αλλά πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο να κάνετε αυτή τη διαδικασία. Μπορείτε να επιλέξετε πλήθος από στοιχηματικές ιστοσελίδα στην Ελλάδα που λειτουργούν άψογα και αποδοτικά, προσφέροντας πολύ περισσότερα από ότι θα βρείτε σε αντίστοιχες ιστοσελίδες στο εξωτερικό. Μην ξεχνάτε πως οι κορυφαίες ιστοσελίδες στοιχήματος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ελληνικών συμφερόντων και δραστηριοποιούνται αποκλειστικά και μόνο στην ελληνική αγορά. Ο λόγος δεν είναι φυσικά μόνο το γεγονός πως οι Έλληνες προτιμούν ελληνικές ιστοσελίδες και εταιρείες, αλλά και το γεγονός πως προσφέρουν πολύ περισσότερα από ότι ο ανταγωνισμός και έχουν στοχευμένα το βλέμμα τους πάνω στην ελληνική αγορά. 

Δεν έχετε συνεπώς κανένα λόγο να ασχοληθείτε με ιστότοπους στοιχήματος χωρίς άδεια και ρύθμιση. Χρησιμοποιήστε τις νόμιμες στοιχηματικές ιστοσελίδες στην Ελλάδα και την ασφάλεια που σας προσέχει η αρμόδια ρυθμιστική αρχή στην Ελλάδα, η ΕΕΕΠ.

 

* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Δημοσιεύτηκε την ημερομηνία 09-08-2021 από Κωνσταντίνος Παγωμενάκης

Σχετικά με τον συγγραφέα

Κωνσταντίνος Παγωμενάκης

Απόφοιτος της Σχολής Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακό στην πολιτική επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες. Διαθέτω περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρία στον χώρο του αθλητικού στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο και μεγάλη γνώση του τομέα αξιολόγησης ιστότοπων καζίνο και αθλητικού στοιχήματος στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Η τεχνολογία με συναρπάζει γι' αυτό και την ακολουθώ σε κάθε της βήμα στο διαδίκτυο!

Εμφάνιση περισσότεων δημοσιεύσεων από Κωνσταντίνος Παγωμενάκης
×
P